Търговската война между САЩ и Китай се разгаря, след като

Търговската война между САЩ и Китай се разгаря, след като ...

Тръмп наложи по-високи мита на Китай, търговската война се разгаря.


Търговската война между САЩ и Китай се разгаря, след като американският президент Доналд Тръмп обяви по-високи мита за китайски внос, отколкото беше определил по-рано. Това стана, след като Пекин обяви нови контрамита за американски продукти на стойност 75 млрд. долара. Американски анализатори посочват, че подходът на Тръмп нанася вреди на американската икономика и може да окаже влияние в световен мащаб.

Поредният рунд от търговската схватка между Вашингтон и Пекин потопи основните индекси на "Уолстрийт" в последния работен ден на седмицата. За това допринесе туит, с който Доналд Тръмп нареди на американските компании да търсят алтернативи за производството в Китай.
Драйдън Пенс, финансист: На пазара има неяснота - какво ще направи Тръмп по-нататък? Това създава опасения и несигурност.
Тръмп обяви, че вдига митата, предвидени за китайски внос от първи септември от 10 на 15%. Освен това от първи октомври други стоки, за които сега има 25-процентни мита, ще бъдат облагани с 30 на сто.

Пекин, който ден по-рано въведе нови контрамита за американски стоки, предупреди Вашингтон да не предприема погрешни действия. Кой ще надделее в опасното надцакване? Тръмп няма колебания.
Доналд Тръмп, президент на САЩ: Имаме малка препирня с Китай и ще спечелим. Мисля, че митата ни вършат добра работа. Хората още не го разбират.
Анализатори коментират, че търговският спор се превърна в личен дуел между Тръмп и китайския президент Си Дзинпин, в процес без ясна стратегия и крайна цел.

Ако Тръмп използва митата за политически цели, това е опасно за целия свят, каза днес в Биариц Доналд Туск.
Доналд Туск, председател на Европейския съвет: Съгласен съм с някои коментатори, че Китай е предизвикателство за всички нас. Но в световен контекст имаме нужда от сътрудничество, а не от конфликт.
Извън това Тръмп атакува остро шефа на Федералния резерв Джером Пауъл и каза, че не е доволен от работата му
Доналд Тръмп, президент на САЩ: Дали искам да подаде оставка? Да кажем така: Ако поиска, няма да го спра.
Има и коментари, че ако президентът не охлади реториката и не потърси сделка с Пекин, търговската война може да осуети надеждите му за преизбиране.
Тръмп готви отговор на митата на КитайТръмп готви отговор на митата на Китай
Президентът на САЩ Доналд Тръмп обеща бърз отговор на решението на Китай да започне да прилага нов кръг от мита за стоки от САЩ и каза на американскит...

Източник: bnt.bg