Търговската война между САЩ и Китай продължава да се отразява

...
Търговската война между САЩ и Китай продължава да се отразява
Коментари Харесай

Фермерите в САЩ понасят нов удар след търговско споразумение между Китай и Аржентина

Търговската война сред Съединени американски щати и Китай продължава да се отразява отрицателно на американските производители, откакто от втората по величина стопанска система в света подписаха комерсиално съглашение с Аржентина за импорт на соеви хранителни артикули за животни в средата на седмицата. Контрактът за пръв път ще свърже пазарите на най-големия експортьор на соя на световно ниво с най-големия вносител. Очаква се до края на годината Аржентина да изнесе общо 26 милиона тона обработени соеви произведения и 8,5 милиона тона сурови соеви зърна. До съглашението се стигна, откакто през последния повече от месец китайски анализатори оценяваха качеството на продукцията, идваща от аржентинските ферми.

Аржентина от години се опитваше да пробие на китайския пазар, защото отглеждането на животни в страната има най-високите потребности от соя в света, само че досега управляващите в Пекин не разрешаваха сходни връзки, защото се опитваха да защитят личните си фермери. Но откакто по-рано през годината Китай прекрати вноса на аграрни артикули от Съединени американски щати, южноамериканската страна получи достъп до масата за договаряния с Китай. Въпреки че доставките на соеви артикули няма да стартират незабавно, Аржентина към този момент има инфраструктура, позволяваща елементарен достъп до Китай, като и сега част от износа на продукцията на страната, чието произвеждане е концентрирано на крайбрежията на река Парана край Росарио, е ориентиран към разнообразни страни в Южна Азия. А в настрана изказване от август стана ясно, че Китай и Аржентина са сключили съглашение за пречистване на реката, което се чака да разшири нейния потенциал и да я трансформира в супермагистрала, свързваща Пампасите с Атлантическия океан.

Същевременно производителите на соеви артикули в Съединени американски щати понесоха тежък удар, откакто Китай прекрати вноса на артикули от страната, като в отчет до своите клиенти от JPMorgan дефинираха обстановката на локалните земеделци като " съвършената стихия ". Август, който е последният месец, за който има дефинитивни данни, е 22-ят следващ месец на спад на приходите в бранша и се чака наклонността да продължи и най-малко до края на годината. Тя стартира още през предходната година, когато постъпленията означиха двоен спад до 63 милиарда $ по отношение на 123 милиарда $ през 2013 година Броят на банкрутите на земеделските производители по глава 12 през първите няколко месеца на годината е най-високият от 2012 година, а 535 компании от бранша са оповестили банкрут по глава 11 от началото на 2018 година доникъде на 2019 година

Свързаните със земеделието промишлености в Съединени американски щати също регистрират отрицателни резултати в резултат на комерсиалната война с Китай. В средата на лятото стана ясно, че продажбите на производителите на машинизация са се сринали, като някои търговци на John Deere регистрираха спад от към 15% на годишна основа през първото тримесечие на годината, само че през идващото покупко-продажбите за ново съоръжение в някои елементи на Средния запад са се сринали с над 50% на годишна основа. Прогнозите са, че те няма да се възстановят и през идващия сезон през 2020 година, като поръчките на съоръжение и за него са доста под тези от 2018 година Затова още в средата на август капиталовият рейтинг на акциите на John Deere, която продава към 60% от земеделската си машинизация в Съединени американски щати и Канада, беше намален от Duignan.

Преустановяването на износа на аграрни артикули за Китай се отрази и на финансовите институции в Съединени американски щати. Доклад на Tri-State Livestock News показва, че " необслужваните заеми в земеделието - както тези за недвижимо, по този начин и тези за движимо имущество - са на най-високото си ниво за последните шест години ". Към първото тримесечие на годината към 2,5% от заемите за недвижимо имущество за фермерите в страната са просрочени с повече от месец, което е 0,4 процентни пункта над историческата междинна стойност от 2,1%; при заемите за движимо имущество този % е 2,3% (при историческа междинна стойност от 1,7%). /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР