Търговската война между Съединените американски щати и Китай ескалира. САЩ

...
Търговската война между Съединените американски щати и Китай ескалира. САЩ
Коментари Харесай

Търговската война ескалира: САЩ увеличи двойно митата за внос от Китай на стоки за $200 млрд.

Търговската война сред Съединените американски щати и Китай ескалира.

Съединени американски щати внезапно усили митата за импорт на артикули от Китай. Ръстът е повече от двоен - от 10% на 25%. Налагат се мита на артикули за 200 милиарда $. Новият правилник влезе в действие през днешния ден, 10 май, малко след среднощ локално време.

Особено тежко наранени ще са потребителски артикули като мобилни телефони, компютри, облекла и играчки, отбелязва Bloomberg.

В отговор Пекин се зарече да си отмъсти.

Официален Китай съобщи, че " надълбоко съжалява " за хода на Съединени американски щати и ще би трябвало да предприеме " нужни насрещни ограничения ".

Всичко това се случва, до момента в който висопоставени представители на двете страни се пробват да спасят комерсиалното съглашение във Вашингтон. Напоследък изглеждаше, че двете международни сили са покрай момента, в който ще сложат завършек на траялото месеци комерсиално напрежение. Случи се противоположното.

Китайското Министерство на търговията удостовери на уеб страницата си най-новото покачване на митата с коментара, че в страната се надяват Съединени американски щати и Китай да работят дружно, с цел да бъдат позволени съществуващите проблеми посредством съдействие и съвещания.

Новите 25-процентни мита ще заплащат американските компании, които внасят китайски артикули в Съединени американски щати, прецизира Би Би Си.

Миналата година Съединени американски щати постановиха 10-процентни мита на китайски артикули за $200 милиарда, в това число риба, ръчни чанти, облекло и обувки. Тарифите трябваше да се покачат при започване на 2019-а, само че нарастването беше отсрочено с напредването на договарянията.

Търговската война сред Съединени американски щати и Китай е тежест за международната стопанска система през последната година и основава неустановеност за бизнеса и потребителите.

Въпреки че американският президент Доналд Тръмп омаловажава въздействието на митата за стопанската система на Съединени американски щати, повишението им евентуално ще засегне някои американски компании и консуматори, които в последна сметка може би ще платят сметката, считат анализатори, представени от Би Би Си.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР