Търговската война между Китай и САЩ се задълбочава - и

...
Търговската война между Китай и САЩ се задълбочава - и
Коментари Харесай

Китай обяви по-високи мита за американски стоки

Търговската война сред Китай и Съединени американски щати се задълбочава - и Пекин подвигна митата на американски артикули за милиарди долари. А няколко часа по-късно Вашингтон показа лист с продукти за към 300 млн. $, за които се обмисля повишение на цените.

Как реагираха пазарите и какви са опасенията за международната стопанска система - вижте в репортажа на Теодора Гатева

Броени дни откакто Съединени американски щати покачиха митата от 10 на 25 на 100 на китайски артикули на стойност 200 милиарда $, Пекин отговори и разгласи по-високи митнически такси за 5 200 американски продукта на стойност 60 милиарда $. Повишението е от 5 на 25 % и влиза в действие от първи юни.
Ван И, министър на външните работи на Китай: Опитът да се приложи извънреден напън може да докара единствено до законни контрамерки. Мерките, които Китай подхваща, целят да опазят освен нашите ползи, само че и да предпазят основите на международната комерсиална система.
Увеличението ще засегне редица производства, както и селското стопанство. Вносителите на чай, кафе, сокове, месни артикули би трябвало да се готвят за най-сериозния удар, предизвестиха специалисти. Вашингтон оправдава дейностите си с изказвания за нелоялни практики от страна на Китай, в това число и държавно подкрепяне на локални компании. Пекин изяснява, че не желае война, само че е подготвен да отвръща на удари.

След като Китай разгласи контрамярката борсовите показатели и на американската борса и на азиатския пазар, се сринаха. Инвеститорите се притесняват от тежки стопански последици. Анализатори са безапелационни, че най-засегнати ще бъдат крайните консуматори.
Джейкъб Паркър, вицепрезидент на Американо-китайския бизнес съвет: В резултат на това доста от нашите компании губят бизнеса си, тъй като не са конкурентноспособни спрямо фирмите в Европа, Китай, Япония. А един път потопен този пазар доста мъчно ще се възвърне.
Поредният кръг договаряния сред китайската и американската страна за реализиране на комерсиално съглашение завърши в края на предходната седмица без резултат, само че с заричане за нов разговор.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР