Търговската верига Кауфланд е санкционирана с 343 417 лв. или

...
Търговската верига Кауфланд е санкционирана с 343 417 лв. или
Коментари Харесай

Кауфланд глобена с над 340 хил. лв. заради развален договор с доставчик на алкохол

Търговската верига " Кауфланд " е глобена с 343 417 лева или 7% от оборота ѝ за 2019 година поради това, че е прекратила търговски контракт с снабдител на спиртни питиета, оповестиха от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) в сряда.

Тя се е произнесла по тъжба от компанията " Кети-94 ", която доставя алкохол в ниския ценови клас, за това, че след юли 2015 година " Кауфланд " се била възползвала от мощната си позиция и голословно изисквала от сдружението да понижава цените си, блокирала забележителна част от асортимента му и през 2016 година прекратила контракта си.

Според антимонополната комисия " този модел на държание на комерсиалната верига е безсъвестен по отношение на неговия снабдител, поврежда неговите ползите като по-слаба страна при договарянето, както и ползите на потребителите ". " Прилаганата система от механизми за установяване на доставните цени се употребява от " Кауфланд " за реализиране на оптималната облага за сметка на финансовата загуба за доставчика. Икономическата полза остава напълно за комерсиалната верига и не се придвижва върху потребителите посредством надлежно понижение в крайните продажни цени ", установи Комисия за защита на конкуренцията.

От " Кети-94 " се оплакват, че веригата непрекъснато ги притискала за " усъвършенствания " в своя изгода и почнала да анулира голословно доставки, което увредило ползите на компанията за на ниска цена алкохол.

" Кауфланд " обаче възразява, че няма по какъв начин да е ощетила компанията като е спряла контракта си с нея, защото пазарът на този тип артикули е доста конкурентен и бързооборотен, както самата Комисия за защита на конкуренцията се е произнасяла в предходни свои решения по разнообразни сходни проблеми.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР