Търговската тайна представлява интелектуална собственост, която да бъде защитавана в

...
Търговската тайна представлява интелектуална собственост, която да бъде защитавана в
Коментари Харесай

Търговската тайна - вече защитена в закон

Търговската загадка съставлява интелектуална благосъстоятелност, която да бъде защитавана в не по-ниска степен от патентите, дизайните и комерсиалните марки.

© Dylan Martinez Още по тематиката
Мнения Daily - Търговска загадка, преминаваща в омерта

И още: Скандалът ЧЕЗ може да ни разноски до урните; Коалицията сред ДСБ и " Да, България " е извънредно незадоволителна
28 фев 2018
Запазихме ли комерсиалните си секрети?

Голяма част от компаниите нямат ясна визия какви превантивни ограничения би трябвало да подхващат, с цел да бъде информацията им правно предпазена от антиконкурентни злоупотреби
20 авг 2017 На 11 септември тази година Министерство на стопанската система разгласява за публично разискване Проект за Закон за отбрана на комерсиалната загадка. Той идва вследствие на приемането от Европейския парламент и Съвета на Европейския съюз на Директива (ЕС) 2016/943 от 8 юни 2016 година по отношение на отбраната на неразкрити ноу-хау и комерсиална информация (търговски тайни) против тяхното нелегално придобиване, потребление и откриване. Страните-членки имаха период до 8 юни 2018 година да транспонират Директивата в националното си законодателство. В България измежду бизнеса и практикуващите в областта на интелектуалната благосъстоятелност и комерсиалното право дълго време се водеше полемика дали транспонирането ще стане с нов закон или по-скоро с смяна на сегашната откъслечна уредба за комерсиална загадка, съдържаща се в няколко закона (напр. Законът за отбрана на конкуренцията). Макар и с известно забавяне специалистите от Министерство на стопанската система са избрали явно по-правилния метод – основаването на нов закон, който да систематизира и да се концентрира само върху отбраната на комерсиална загадка, ограничавайки я от други права, предмет на интелектуална благосъстоятелност.

Трите съставки на комерсиалната загадка

Основната цел на проектозакона е да сътвори единна правна уредба, която дефинира понятието комерсиална загадка, хипотезите на правомерно и непозволено придобиване, потребление и разпространяване на такава, както и способите за отбрана на комерсиалната загадка. Както е посочено и в претекстовете към проектозакона, с влизането му в действие ще се постави завършек на сегашната фрагментарност на наредбите, регулиращи комерсиалната загадка. Освен това, с приемането му ще бъде изпълнена и една от главните цели на Директивата – основаването на унифицирано законодателство във всички страни-членки и гарантиране на минимално равнище на отбрана на комерсиалната загадка в границите на целия Европейски Съюз.

При приемането на новия Закон за отбрана на комерсиалната загадка едно от най-големите негови постижения ще бъде въвеждането на легална формулировка на понятието " комерсиална загадка ". Към момента Законът за защита на конкуренцията и Законът за достъп до социална информация дават формулировка на понятието " индустриална и комерсиална загадка ", само че са надалеч от всеобхватността и изчерпателността, от която дефиницията на комерсиална загадка се нуждае, с цел да може да обхване необятен кръг от хипотези и типове комерсиална загадка, вероятни в практиката.

Определението на комерсиална загадка включва в себе си три условия, които би трябвало да са налице кумулативно, с цел да може дадена информация да се квалифицира като комерсиална загадка. На първо място информацията следва да съставлява загадка по подобен метод, че като цяло или в точната си настройка и цялост от детайли не е общоизвестна или елементарно налична за лица от средите, които всекидневно боравят с подобен тип информация. На второ място информацията би трябвало да има комерсиална стойност , а третото изискване е във връзка с нея да са подхванати ограничения за запазването й в загадка от лицето, което има надзор върху нея. Видно е, че определението на комерсиална загадка е сложно, като условието за кумулативност на три обособени и общо дефинирани детайла изисква изчерпателен разбор и експертиза на всяка една догадка.

Проектозаконът прави и значимо разграничаване сред правомерно и непозволено придобиване, потребление и откриване на комерсиална загадка, като правомерното или непозволено осъществяване на тези дейности квалифицира лицата като притежатели на комерсиална загадка или извършители респективно. За притежателите на комерсиална загадка проектозаконът планува специфична отбрана против непозволено притежаващите комерсиална загадка извършители посредством специфичното произвеждане за отбрана на комерсиалната загадка, контролирано в Глава трета. Предвидено е, че всеки собственик или лице, което упражнява надзор върху комерсиална загадка има право на иск против всеки извършител на комерсиална загадка за определяне на непозволеното придобиване, потребление или откриване на комерсиална загадка.

Обезщетение за вреди

Освен определяне на нарушаването, ищецът може да изиска да му се присъди обезщетение за претърпените имуществени и неимуществени вреди, налагане на възбрана върху производството, предлагането, стартирането на пазара и потреблението на стоките – предмет на нарушаване, както и унищожаването на документи, движимости, материали и други носители, които съдържат или носят комерсиална загадка. Както е видно, ищецът в това особено произвеждане разполага с цялостен набор от права, с цел да отбрани комерсиалната загадка, която правомерно има. Подобна опция за отбрана на комерсиалната загадка дава съображение да твърдим, че българското законодателство, а и законодателството на всички страни-членки на Европейски Съюз, ще възприемат визията, че комерсиалната загадка съставлява интелектуална благосъстоятелност, която да бъде защитавана в не по-ниска степен от патентите, дизайните и комерсиалните марки. Тъй като комерсиалната загадка на процедура предхожда основаването и регистрирането на патент, дизайн или комерсиална марка, нейното нарушение може да навреди еднообразно съществено на търговеца или производителя, готвещ се да патентова своето откритие.

Да се подготвим

Защитата на притежателите на комерсиална загадка е в допълнение обезпечена от опцията им да изискат от съда да наложи ограничения във връзка с артикули, чийто дизайн, характерности, действие, индустриален развой или предложение на пазара са в забележителна степен удобно повлияни от непозволеното придобиване, потребление или откриване на комерсиална загадка. Такива артикули – предмет на нарушаване могат да бъдат изтеглени от пазара, унищожени, арестувани при граничен надзор или лишени от характерностите, за които се смята че са повлияни от комерсиалната загадка.

Все по-рядко се случва европейското законодателство да предлага напълно нова уредба по даден въпрос, вместо да усъвършенства и актуализира към този момент основана такава. Подробната и систематизирана нова правна уредба на комерсиалната загадка, съдържаща се в Директивата и в Проектозакона, който цели да я транспонира, не оставя подозрение, че ще ускори доста опциите за отбрана на комерсиална загадка. Това ще увери бизнеса, че правата им са обезпечени, стимулирайки развиването на научно-изследователската и развойна активност на фирмите, основаването на ноу-хау и на новаторски артикули и услуги. С влизането в действие на новия Закон за отбрана на комерсиалната загадка всяка компания, стараеща се да развива и предлага нови артикули и услуги на пазара, следва да си зададе въпросът съставлява ли информацията по отношение на тези артикули и услуги комерсиална загадка. Широката формулировка на понятието и условието комерсиалната загадка да дава отговор по едно и също време на три условия, ще остави независимост за пояснение на съдилищата на национално и европейско равнище. Уредбата на комерсиалната загадка занапред ще бъде развивана от практиката заради многочислените хипотези, които ще пораждат в хода на производствата по отбрана на комерсиална загадка. Време е фирмите да си помислят какъв брой е предпазен бизнесът им и да създадат осведомена смела крачка пред своите съперници.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР