Търговската сделка между САЩ и Китай не опира само да

...
Търговската сделка между САЩ и Китай не опира само да
Коментари Харесай

Китай изостава с покупките по търговското споразумение, но САЩ все още са доволни 

Търговската договорка сред Съединени американски щати и Китай не опира единствено да закупуването на повече американски артикули от страна на азиатската страна. Това съобщи пред Си Ен Би Си някогашният заместник-директор на Националния стопански съвет на Съединени американски щати Клейт Уилямс.

„ Има цяла структурна страна към тази договорка, която включва въпроси за интелектуалната благосъстоятелност, финансовите услуги, законите за земеделието и пазарния достъп. По тези въпроси Китай, малко или доста, прави това, което даде обещание “, споделя той.

„ По тази причина, даже и Пекин да не извършва уговорките си за покупки на американски артикули, от Вашингтон не престават да споделят, че са удовлетворени от договорката “, прибавя Уилямс, който преди бе част от екипа от договарящи с Китай. Той напусна поста си в Белия дом предходната година и в този момент е сътрудник в правната адвокатската фирма Akin Gump.

Покупките са по-малко от обещаното

Към момента Китай не извършва  поетите задължения по първата фаза от комерсиалното си съглашение със Съединени американски щати, финализирана през януари. С подписването на договорката Пекин се съгласи да усили вноса си на американски артикули с най-малко 200 милиарда $ през идващите две години по отношение на импорта, регистриран през 2017 година

Според калкулации на стопански институт „ Питърсън ”, основани на данните за американския експорт, Китай би трябвало да закупи американски артикули на стойност 142,7 млр.д $ до края на годината. Според формалните данни за вноса на Китай, Пекин би трябвало да закупи американски артикули за 172,7 млр.д $.

За първата половина на 2020 година обаче покупките на американски артикули от страна на Китай се равняват на по-малко от 25% от задачата за цялата година.

„ От Пекин би трябвало да положат повече старания при покупките, всички знаят това. В момента обаче има един фактор в лицето на ковид, които изяснява тъй като те изостават с покупките “

Ескалация на напрежението

Коментарите на Уилямс идват на фона на възходящото напрежение сред Съединени американски щати и Китай преди президентските избори в Съединени американски щати.

Миналата седмица президентът Доналд Тръмп подписа два указа, с които не разрешава транзакциите в Съединени американски щати с китайските софтуерни компании Tencent и ByteDance. Заповедта на процедура блокира потреблението на приложенията WeChat и TikTok в Съединени американски щати, защото тя не разрешава на американските компании да правят бизнес активност с китайските компании, а това значи преустановяване на софтуерната поддържка на приложенията на територията на страната.

Много компании в Съединени американски щати употребяват WeChat за бизнеса си с Китай.

„ Ако не могат да употребяват приложението, те ще бъдат сложени в неизгодна позиция по отношение на съперниците си от Европа, Япония и други места. В резултат на това може да бъде наранена и търговията “, разяснява Уилямс.

Факторът президентски избори

Докато връзките на Китай с администрацията на Тръмп остават все по този начин сложни, Пекин се надява на рестарт с Байдън, споделя той.

Уилямс обаче счита, че Байдън и демократите ще бъдат по-критични към Китай, в сравнение с Пекин чака.

„ Те гледат предишното му като вице на Обама и мислят, че той евентуално няма да бъде нападателен като президент. Той обаче ще бъде нападателен, само че може би по-предсказуем. Мисля, че те разчитат навръх това “, споделя Уилямс.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР