Търговска веригаЗОРА е една от най-големите български вериги за бяла

...
Търговска веригаЗОРА е една от най-големите български вериги за бяла
Коментари Харесай

Георги Милушев, търговска верига "ЗОРА": Предизвикателствата налагат иновативни решения и излизане от рамките на досегашния начин на работа

Търговска верига " ЗОРА " е една от най-големите български вериги за бяла и черна техника. През своята 29-годишна история компанията се стреми да предлага непрекъснат богат подбор от уреди за дома и фамилията и да дава отговор на най-новите потребителски и екоизисквания. Марката разполага с 37 магазина в цялата страна както и с съвременен електронен магазин. През 2016 година " Зора " стартира коренна смяна на корпоративната си еднаквост, като влага в новаторско оформление на вътрешното си пространство за приближаване до новостите и динамичността, с която се развиват технологиите. През 2019 година компанията бе отличена със специфичен приз като бранд, сполучливо завоювал доверието на българските консуматори, и получава документ за инвестиция клас " А " за плана на " Зора логистик ММС " ООД, който планува създаване на складова база и офиси. Размерът на инвестицията е над 17 млн. лева и ще разкрие 33 нови работни места.
За проектите на компанията през 2020 година във време на изключително състояние и променено потребителско държание споделя Георги Милушев - ръководещ съучастник във верига магазини " ЗОРА ".

Как се отразява на бизнеса на компанията изключителната обстановка и какви ограничения предприемате, с цел да се адаптирате ?

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики - Правим проекти, одобряваме стратегии за развиване, само че внезапно заплахата от болестта стопира и обърна всичко наобратно. Попаднахме в изключителна, непозната до момента обстановка, в която светът е подложен пред тестване да се оправи с непредполагаеми събития и условия. Огромни научни институти работят от ден на ден в посоки за дейности в обстановки предстоящи, случвали се и преживявани. Човечеството реализира недостижими цели, впрегна изкуствения разсъдък в работа на хората, а пред заплахата от ковид се оказа импровизирано, парализирано.

Кризата от короновируса открои съществени недостатъци, дисбаланс в световната стопанска система и насочи съществено предизвестие към международните елити до каква степен имат подготвеност за деяние при ненадейно зародили необикновени условия. Въведеното изключително състояние и съпътстващите ограничения, нужни и оправдани за обстановката, трансформираха напълно живота и държанието на всички ни. Парадоксално отделянето, обществената отдалеченост на общуването се трансформира във форма на взаимност.
Преустановиха работа цели браншове, вкараха се всеобщи ограничавания на придвижване, а това мощно ограничи икономическата интензивност и ни сложи в напълно друга обстановка, която изисква да бъдем адаптивни.

Магазините отвън комерсиалните обекти не престават работа, само че с доста по-малък потенциал. Фокусът на потребителя се измества към онлайн извършването на покупки, а ние от своя страна реагираме посредством въвеждането на нови услуги, които да улеснят потребителското прекарване, консултирането и избора на клиентите.
В тази обстановката най-важното е да защитим хората от болест, да запазим работните места, да съхраним " ЗОРА " на фирмено равнище. Правим всичко допустимо да окажем помощ в този сложен миг и да бъдем адаптивни. Разработихме проект за деяние в идващите три месеца, очаквайки пандемията да завърши в този период. Преструктурираме в началото заложените цели, усъвършенстваме разноските, по-икономично и спестовно използваме ресурсите, прекосяваме към по-гъвкаво плаващо работно време, съобразено с динамичността на пазара.

Предстои ни сложен интервал, време на тестване за резистентност, за управнически потенциал, за взимане на решение, за деяние в изключителни условия. Никога до момента светът не е преживявал двойна рецесия - здравна и икономическа. Даваме си сметка, че провокациите, пред които ни сложи рецесията, постановат потребността да вземем новаторски решения и да излезем от рамките на досегашния метод на работа. Наложително е да подложим на преоценка тактиката си, да бъдем по-конкретни, адаптивни и гъвкави, по-директни и разбираеми в връзките с хората, да търсим и да се опираме на знанията и опита на по-широк кръг от експерти, на най - положителните фрагменти на " ЗОРА " в създаване на стратегия за деяние в след-кризисния интервал.

В отговор на пандемията имате нова услуга - консултация и поръчка по телефон...

- Ограниченията оставиха огромен брой хора затворени по домовете им, които макар сложното време не престават да използват, да търсят и избират нужната им стока. В тази връзка разширяваме активността в направление онлайн продажби. Въвеждаме спомагателни форми за отдалечени поръчки, въведохме услугата " Поръчка по телефона ". Клиентът може да получи нужната професионална консултация по отношение на интересуващата го стока и по телефона. Разликата от двата канала - офлайн и онлайн - е напълно в интерес на клиента, пести му се време за посещаване, обработката и доставката на стока се прави в по-кратки периоди. Стремежът е да отговорим на потребностите на клиентите в миг на ограничавания, когато хората пазарят най-вече онлайн.
Изградихме прът център, който приема и разпределя поръчките по магазини. Оптимизираме логистичната активност за по-бърза доставка на поръчаната стока.

Какви са ограниченията, които предприемате за сигурността на чиновниците и на клиентите ?

- Още преди въвеждането и оповестяването на ограниченията се погрижихме да осигурим нужните защитни средства - маски, ръкавици, шлемове за касиерите по магазините, термометри и дезинфектанти, предопределени за ръце и всички типове повърхности, висок градус алкохол. Изискваме на всички места да се съблюдават строго напътствията, нашите чиновници всекидневно са в контакт с клиенти. Трябва да бъдем прецизни и виновни, да пазим себе си и хората, които ни посещават. Въведен е непоколебим ограничаващ режим в офиса и складовете, всекидневно неколкократно се мери температурата на чиновниците и посетителите. Магазините се дезинфекцират всекидневно през три часа, позволяват се не повече от 2 до 3 клиента, строго се съблюдава разстояние от 2 метра един от различен.

Често сте измежду марките, които приветстват нововъведенията, какви са прогнозите ви за трендовете в околните две-три години ?

- По време на рецесията се следи стеснен трафик по магазините, само че за разлика от това потребителите са фокусирани, идват с тъкмо избрана цел, в множеството случаи са осведомени и осведомени от уеб страницата. Това демонстрира нуждата от даване на повече информация на клиентите посредством интернет. Очакваме растеж в отдалечените и онлайн продажби.
Никой не може и не е в положение да прави съществени прогнози. Нарушени са цели производства, взаимно свързани и кооперирани, създадени са елементи и съставни елементи в разнообразни фабрики и страни. Предстои дълъг интервал, с цел да се отърсят хората, да се освободят от страха, от опасността от ковид и да се върнат към нормалния си метод на живот.
Най-оптимистичните прогнози са да се върнем към естествения метод на живот не по-рано от три, четири месеца.

Как се гради сполучлив бизнес в България от нулата? А в изискванията на рецесия от ковид ?

- Да се развива една компания, да оцелее 29 години, преминавайки през три рецесии: 1991; 1996 - 1997; 2008 - 2009 година, значи на първо време да е формирана от хора съществени, виновни, с управление, напълно отдадено на идеята. Това са 29 години на хрумвания, визия, акомодация към най-новите трендове и технологии в света. За близо три години открихме 11 нови магазина и напълно ремонтирахме и разширихме 8 магазина. За един от тях получихме и наградата за " Сграда на годината ". Огромен е приносът за това, което през днешния ден е " ЗОРА ", на екипа, на хората, които наедно с нас работят за развиването ѝ. Над 60 % от чиновниците са със стаж над 10 години. Екипът на " ЗОРА " е залогът на постигнатото, гаранция да продължим борбата за превъзмогване на сегашната рецесия и за възобновяване след спешния интервал.

След оповестяване на изключителните ограничения разработихме екшън проект, обхващащ интервала на първото полугодие, очаквайки рецесията с ковид да завърши до края му. Работим за изясняване и установяване посоката на придвижване, на ограниченията и дейностите след рецесията, за възобновяване до края на годината равнищата от 2019 година, давайки приоритет на откриващи се нови благоприятни условия след рецесията.

Има ли промени в потребителските настройки в този момент, когато хората са по домовете ?

- Коронавирусът промени потребителските настройки, нараснал потребителски интерес има към хлебопекарни да вземем за пример. Търсенето е голямо освен в България, а и в цяла Европа към дребна техника за кухнята - кафемашини, кухненски роботи. Повишено е и търсенето на машинки за подкастряне, епилатори и други артикули за персонална грижа. Дистанционното образование на учениците докара и до нараснал интерес към IT техника и аксесоари - преносими компютри, принтери, рутери, уебкамери, мишки; конзоли за развлечение и смарт тв приемници. В първите дни на рецесията имаше нараснало търсене на хладилници и фризери по отношение на презапасяването с хранителни артикули. Нагласите и потребностите на потребителите евентуално ще продължат да се трансформират и ние ще създадем всичко допустимо, както и до момента, да отговорим на промените на потреблението.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР