Търговията, спорните граници, борбата с тероризма и глобалното затопляне бяха

...
Търговията, спорните граници, борбата с тероризма и глобалното затопляне бяха
Коментари Харесай

Индийският премиер и китайският президент обсъдиха търговските отношения и борбата с тероризма

Търговията, противоречивите граници, битката с тероризма и световното стопляне бяха измежду разискваните тематики на неофициалната среща сред индийския министър председател Нарендра Моди и китайския президент Си Цзинпин в индийския курортен град Мамалапурам, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки ДПА и Агенция Франс Прес.

Срещата им се състоя след рецензии, които Китай насочи в Общото заседание на Организация на обединените нации към решението на Индия да отнеме специфичния статут на района Кашмир, за който спорят Индия и съдружникът на Китай Пакистан. "Въпросът за Кашмир не бе издигнат и не бе обсъждан ", само че Си Цзинпин загатна неотдавнашната аудиенция на пакистанския министър председател Имран Хан в Китай, сподели на конференция индийският външен министър Виджай Гокхале.

Си и Моди са се съгласили, че двете им страни са изправени пред сходни провокации и че ще работят дружно в битката против радикализацията и тероризма, с цел да не пострадат техните мултикултурни, мултиетнически и мултирелигиозни общества. Търговският недостиг на Индия с Китай е бил значима тематика на диалозите. Двамата водачи са се договорили да се сътвори механизъм на високо равнище сред китайския вицепрезидент и индийския финансов министър за разискване на двустранната търговия и вложения, сподели Гокхале.

Си и Моди са говорили и за повишението на ограниченията за създаване на доверие по индийско-китайската граница и подобряването на стратегическите връзки. Индийският министър на защитата е бил поканен от Си да посети Китай, сподели Гокхале.
Индийският министър председател Нарендра Моди изрази удовлетворение от началото на "нова епоха " в връзките с Китай. Индия и Китай се договориха да продължат да обръщат внимание на взаимните си мотиви за безпокойствие, с цел да могат двустранните връзки "да способстват за мира и стабилността в света ", сподели Моди.

Индийският министър председател не загатна мотивите за напрежение сред двете страни, а само уточни, че е разискал с китайския президент "важни двустранни и международни тематики ". "Вчера и през днешния ден водихме откровени диалози като другари ", се споделя в изказване на Си Цзинпин.

Китайската организация Синхуа заяви, че Си е получил "топло посрещане " от Моди и че двамата са се съгласили, че страните им "трябва да се почитат и да се учат една от друга, с цел да реализиран дружно общо развиване и благополучие ". Все по-тясното доближаване на Индия със Съединени американски щати като контраст на растящото военно въздействие на Китай в Азиатско-Тихоокеанския район и засилващото се наличие на Китай измежду съседи на Индия като Непал, Бангладеш и Шри Ланка са мотиви за безпокойствие за едната и другата страна. Друга деликатна тематика в двустранните връзки е пребиваването на тибетския нравствен лидер Далай лама в Дхарамсала, Северна Индия.

В комерсиалната област Делхи и Пекин се сблъскват с протекционистките ограничения на Вашингтон и желаят по-добро взаимно отваряне на пазарите си. Индия се тревожи от комерсиалния си недостиг с Китай, който възлиза на 57 милиарда $, а Китай пък желае Индия да не обръща внимание на западните безпокойства от китайския телекомуникационен колос Хуавей.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР