Търговията с въшки във варненските училища замря. Това показа проучване

...
Търговията с въшки във варненските училища замря. Това показа проучване
Коментари Харесай

Търговията с въшки във Варна замряла

Търговията с въшки във варненските учебни заведения замря. Това сподели изследване на в. „ Черно море “. Преди години възпитаници, най-много от по-горните курсове, си препродаваха въшки за 4 – 5 лева парчето, с цел да бъдат освободени от образователни часове. Сега обаче явлението на процедура е забравено.

През 2016 година и 2017 година опаразитеността с главова въшки в детските ясли, градини и учебни заведения във Варненска област спадна фрапантно, сподели доктор Янка Драганова, началник на дирекция „ Надзор на заразните заболявания “ в Регионалната здравна ревизия. Това стана, откакто общинската дирекция „ Здравеопазване “ издаде заповед за засилен надзор по график, с която задължи медицинските лица, работещи в образователните заведения, да подават доклади до РЗИ. През м.г. случаи на въшливост имаше в 10 варненски учебни заведения, като за всеки от тях е реагирано навреме. Получихме и няколко тъжби от родители, които бяха тествани подробно. Въшливост към момента има, само че тя е сведена до минималния предел, бе безапелационна доктор Драганова.

Както е известно, инспекцията не е задължена към този момент по закон да следи въшливостта в детските и образователните заведения, това е вменено на медицинския личен състав, който е на общинско послушание.

Откъде идва казусът?

Предполага се, че казусът с въшките се дължи на интензивното придвижване на хора и увеличението на контактите на огромни групи от популацията на публични места. Паразитите смучат кръв, като по хората вървят 3 типа - главова, дрешна и срамна.

Как става заразяването?

Въшките са паразити на “социалния контакт”. Преминаването им от един човек на различен става единствено при непосредствен контакт (доближаване на главите, прилагане на общи гребени, хавлии, такъми за коса, легло, спално долни дрехи, възглавница и други). Никой не е застрахован, само че най-податливи са децата.

Какви са недоволствата?

Най-характерният симптом е неприятният сърбеж. Той е съпроводен с безпокойствие и чувство за придвижване в косите. В резултат на разчесването може да се развие екзема. Възможни са също гнойни възпаления, а при по-чувствителни хора и покачване на температурата.

Борбата с въшките е сложна, тъй като се захващат доста крепко за косъма и доста постоянно е належащо, да бъдат една по една ръчно отделяни. Те са прекомерно дребни и може изобщо да не се виждат от неопитно око, а гнидите да се сбъркат с пърхот.

При определяне на паразити при детето е целесъобразно да се профилактират и родителите.

Унищожаването на главовите въшки става основно с инсектицидни шампоани, лосиони и спрейове. В аптечната мрежа се оферират препарати за профилактика и такива с остатъчно деяние (до една седмица) срещу въшки. Те се употребяват съгласно напътствията на производителя.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР