Търговията с имоти е голям бизнес. След дълго ходене по

...
Търговията с имоти е голям бизнес. След дълго ходене по
Коментари Харесай

Читател на „Петел“ със съвет за собствениците на имоти: Ето как да се възползвате от брокерите, а не те от вас

Търговията с парцели е огромен бизнес. След дълго „ вървене по тъгите “ като клиент, който търси да купи парцел, четец на „ Петел “ от Варна реши да даде няколко забавни съвета на тези, които желаят да продадат собствеността си.

Авторът на този мини справочник на продавача избра да остане неизвестен. Оставяме на читателите ни да решат дали да се съобразят със препоръките му, както и да дадат личното си мнение като коментар на споделеното от нашия четец. А то е следното:

Ако продавате парцел, желаете или не, брокерите ще се свържат с вас. Вместо да ги игнорирате по-добре да се възползвате от тях. Как?

Основна неточност е продавача да каже на брокера, че желае избрана цена и че няма да заплаща комисионна на брокера. В този миг брокера взема вашият парцел и поставя от горната страна колкото реши, тъй като вие сте се съгласили и той да го продава. След това стартира да го популяризира по всички вероятни уеб сайтове. Така, в случай че сте решили да желаете 50 000 (няма значение лв. или евро, приемете цената за примерна), към този момент вашият парцел през брокер коства 60 000. Ако се появи покупател, той ще стартира да Ви увещава да намалите цената. Вече губите. Купувачите са на първо място при брокерите.

Какво да създадем?

1. Завишете цената на парцела си с 20%. Реалните покупко-продажби стават на цени приблизително с 20% по-ниски от оповестените. Ако брокера може да го продаде за 60 000, значи и вие можете.

2. Искайте цена, в която е включена и комисионната на брокера. Ако има продажба, му платете комисионната. Ако вие съумеете самичък да продадете парцела си, прибирате и комисионната на брокера.

3. Не разрешавайте на брокера да продава парцела ви на друга цена от тази, която сте определили. Също по този начин изисквайте да няма двойна комисионна по контракта. Договорът е сред покупател и продавач и може да съществува единствено един медиатор (брокер) по този контракт. Така ще избегнете купувача да упорства за понижаване на цената. Важното е вие и брокера да продавате на една и съща цена и да няма двойна комисионна. Последното е най-порочната процедура. Практикуват я всички.

4. Не разрешавайте да снимат парцела ви. Направете ясна схема, която да пуснете в интернет. Който прояви интерес ще пристигна да го види на място. Останалите не ви интересуват, те просто питат за цената.

Ако се появи претендент и желае отстъпка, може да намалявате до 50 000 (както казахме, няма значение дали цената е в евро или лв., просто пример).
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР