Търговията през интернет се е увеличила с 54% на годишна

...
Търговията през интернет се е увеличила с 54% на годишна
Коментари Харесай

Онлайн търговията бележи рекорден годишен ръст

Търговията през интернет се е нараснала с 54% на годишна база, демонстрират данните на Националния статистически институт към края на септември.

Това е 7-ми следващ месец, в който онлайн покупките означават непрекъснато повишаващ се годишен растеж,  а това е знак за трайна смяна в потребителските привички за извършване на покупки. За съпоставяне, през април годишният напредък на онлайн търговията беше „ единствено “ 12% на годишна база, като последователно в границите на годината тя се усилваше все по-прогресивно.

Онлайн извършването на покупки е единственият бранш на търговията, който отбелязва сходна положителна динамичност. Увеличение има и при други браншове, като да вземем за пример търговията на дребно в неспециализирани магазини (годишен растеж от 6%) и търговията на дребно с битова техника (4%), само че в доста по-малки размери.

Като цяло търговията на дребно (без търговията с коли и мотоциклети) се намалява с 6,7% на годишна база към края на 9тия месец. Има известно усъвършенстване на средата, откакто през първите месеци от пандемията от COVID-19 търговията у нас се срина 20% през април и май, с 18% през юни юли.

През септември максимален е бил спадът в търговията с  дрехи и обувки – там записаното намаляване е 15%. Очевидно огромна част от тези покупко-продажби са се пренасочили точно към онлайн извършването на покупки. Спад с 15% има и при търговията на дребно с автомобилни горива и с 10% при търговията на дребно с хранителни артикули, питиета и тютюневи произведения.  
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР