Търговията на злато преминава през най-дълбоките си ценови колебания след

...
Търговията на злато преминава през най-дълбоките си ценови колебания след
Коментари Харесай

Златото сдаде багажа като спасителен пояс

Търговията на злато минава през най-дълбоките си ценови съмнения след финансовата рецесия през 2008-а в изискванията на повсеместните спазми на международните пазари, провокирани от агресивното разпространяване на COVID-19. Въпреки статуса си на избавително леговище при рецесии, жълтият метал, предопределен за незабавна доставка падна под 1500 щ. $ за тройунция на 16 март - с 11% под най-високата за последните седем години котировка от съвсем 1700 щ. $ за тройунция, която "докосна " на 9 март. Всъщност, това е най-големият седмичен спад на златото от 1983-а насам.

Макар и на пръв взор нелогични, загубите на скъпоценната суровина са обясними, тъй като вложителите продават всичко скъпо, с цел да покрият загубите си на другите пазари. А в тази ситуация с борсовите показатели те бяха колосални. Златните фючърси с доставка през април са изгубили 3% от пазарната си оценка от началото на месеца.

Другите скъпоценни метали също поевтиняват.По оценка на специалисти от сектора среброто към този момент попада в категорията на свръхпродажбите. И при естествена обстановка това би бил сигнал за неотдавнашен напредък.

Паладият и платината също са под напън. Китай - най-големият консуматор на паладий, който се употребява в устройствата за надзор на нездравословните газове, обмисля да облекчи някои стандарти за замърсителите, с цел да даде глътка (макар и по-мръсен) въздух на производителите на коли на фона на падащото търсене.

Междувременно, китайските вложители са разкрили ново избавително леговище за вложенията си, което да замести златото. То е много неизмеримо - закалени стоманени пръчки, употребявани за укрепване на бетона. Тази ненапълно безцветна, само че вездесъща суровина, е поскъпнала с 5% през предишния месец в Шанхай. Докато през същия интервал златото - обичайното леговище при рецесии - е поевтиняло с над 5% поради желанието на вложителите да покрият загубите си на други пазари.

Неочакваният напредък на въпросните закалени стоманени пръти като финансово леговище идва в миг, когато китайските вложители залагат, че Пекин ще вкара голям пакет от тласъци за възобновяване на стопанската система откакто отмине болестта COVID-19. Което ще усили търсенето на първични материали, употребявани в строителството. И завоюва на продукта прозвището "злато от закалена стомана ".

Другото съображение за пренасочване на интереса на китайските вложители към стоманените фючърси е, че те могат да се търгуват само в Китай, което ги прави по-зависими от локалните условия и по-малко уязвими на същите сили, разрушили другите международни пазари като този на медта. Азиатският исполин има и по-силно въздействие върху пазарните котировки, тъй като страната създава и използва съвсем половината от международното произвеждане на стомана.

Досега тласъците за китайското стопанство са съсредоточени върху инжектирането на повече ликвидност във финансовата система на страната. Този факт не снижава оптимизма, че ще последват и вложения в инфраструктурата, които ще засилят търсенето на стомана. А ореолът й на избавително леговище изяснява за какво тя е съумяла да устои на изобилното предложение, което по предписание натиска надолу цените.

Желязната руда - главната суровина за производството на стомана, също има изгода от търсенето на нетрадиционни избавителни убежища, твърди Уилям Чин - началник на отдела за търговия на първични материали на борсата в Шанхай - най-големият център за клиринг на производни на договори на желязна руда. Печеливши могат да се окажат и акциите на най-големите мини в света.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР