Търговията на Wall Street бе спряна за 15-минутна пауза. Причината

...
Търговията на Wall Street бе спряна за 15-минутна пауза. Причината
Коментари Харесай

Търговията на Wall Street спря за втори път тази седмица

Търговията на Wall Street бе спряна за 15-минутна пауза. Причината - срив от над 7% на главните показателя на борсата. Това е вторият случай в границите на актуалната седмица, при който краткотрайно се приключва американската търговия вследствие на надвишаване на заложения ценови предел. Последното спиране бе от времето на международната финансова рецесия през 2008-а.

Нюйоркската фондова борса задейства системата за спиране на търговията в случай че спадът при американските акции доближи 7%. Така, минути след 15:30 ч., това равнище бе достигнато и търговията спря - показателят Dow Jones Industrial Average се намали със 7,4 на 100, или с 1 732 пункта, показателят S&P 500 бележи спад със 7.02%, или със 192.33 пункта, а показателят NASDAQ се намали със 7.03%.

Причината за срутва на борсата бе ограничаващата мярка на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп, който наложи възбрана за влизане в страната от Европа за да се ограничи разпространяването на ковид. 30-дневната възбрана се отнася за 26 европейски страни, като Англия и Ирландия не са включени в листата. Американският президент акцентира, че ще работи с Конгреса за даването на финансово облекчение на служащи, които са заболели, грижат се за други или поради вируса са под карантина. Тези стъпки обаче не бяха задоволително съответни за вложителите, които търсеха по-стабилен фискален отговор за ограничение на евентуално по-бавния стопански напредък, произлизащ от ковид, оповестява NBC News.

Дни по-рано, на 9 март, сесията още веднъж спря за 15 минути. Тогава Dow Jones се срина с близо 2 000 пункта или със 7,5% и записа най-големия си еднодневен спад от банкрута на "Леман Брадърс " през 2008 година до момента. Водещият показател S&P 500 спадна с цели 7.29%, а за по-малко от половин час NASDAQ Composite изтри 6.86 на 100 от цената си.

Европейските акции се обезцениха с над 8%, а доходността по 10-годишните американски облигации спадна до 0,65%.

Междувременно Нюйоркската фондова борса изследва невижданата стъпка за затваряне на комерсиалния си етаж и прекосяване към електронни аварийни системи, оповестява Wall Street Journal. Този ход идва на фона на устрема да се прекратят всевъзможни огромни събития като метод за ограничение разпространяването на ковид.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР