Търговията на Китай със Северна Корея е намаляла с повече

...
Търговията на Китай със Северна Корея е намаляла с повече
Коментари Харесай

Китай намали наполовина търговията със Северна Корея

Търговията на Китай със Северна Корея е намаляла с повече от 50% през последния месец, откакто Пекин стартира да ползва глобите на Организация на обединените нации, ориентирани против нуклеарната стратегия на Ким Чен-ун.

Стойността на китайските артикули, изнесени за Пхенян през предишния месец, спадна с 23% на годишна база, съгласно данните на китайските митнически управляващи. Севернокорейският импорт в Китай също се намали с 82% през декември. Търговията сред двете страни като цяло спадна с съвсем 51% през месеца.

Общата търговия сред Пекин и Пхенян е намаляла с повече от 10% до 5 милиарда $ през 2017 година Това се дължи и на дейностите на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп, който съумя да обезпечи поддръжката на Китай за 4 кръга от разширяващи се наказания.

Във Вашингтон считат, че спирането на икономическите връзки на Северна Корея с Китай - господстващия търговски сътрудник на страната - е от значително значение за принуждаването на Ким да се върне на масата за договаряния.

" Много сме удовлетворени, че Китай сигурно обезпечи доста по-пълно използване (на санкциите). Те затвориха някои пропуски в глобите и към този момент се оправят по-добре с осъществяването на резолюциите на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации ", съобщи пред кореспонденти Брайън Хук, шеф на политическото обмисляне на държавния секретар на Съединени американски щати Рекс Тилерсън.

След като Северна Корея тества най-мощното си нуклеарно оръжие до момента и започва ракети, които могат да доближат до Съединени американски щати, Съветът за сигурност на Организация на обединените нации наложи редица наказания, ограничаващи вноса на нефт и и прекъсващи към 90% от приходите й от експорт.

Наказателните ограничения дадоха резултат и Пхенян и Сеул седнаха на масата за договаряния за пръв път от над 2 години. Югът повтори желанието си Северът да се откаже от нуклеарната си стратегия.

Макар Китай публично да твърди, че желае Корейски полуостров без нуклеарни оръжия, управляващите в Пекин се опълчиха на толкоз тежки наказания, които могат да причинят филантропична рецесия в изолираната страна или да смъкват режима на Ким.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР