Търговията на БФБ - София, вече сериозно страда заради кризата

...
Търговията на БФБ - София, вече сериозно страда заради кризата
Коментари Харесай

Небанковите финансови институции ще пострадат и трябва да бъдат подкрепени

Търговията на БФБ - София, към този момент съществено страда поради рецесията

© Цветелина Белутова Пандемията от ковид без подозрение ще вкара международната стопанска система в криза и ще сътвори съществени проблеми на България. Вече се появиха първите прогнози за това, че българската стопанска система ще се свие през тази година. В последните дни държавното управление и Народното събрание се пробват незабавно да одобряват ограничения в поддръжка на българския бизнес. Това по принцип е добре, само че отвън радара на поддръжката остава един значим бранш - небанковите финансови институции. Става въпрос за пенсионните сдружения, които ръководят милиарди левове на бъдещите български пенсионери. Без поддръжка остават капиталовите сдружения и медиаторите. А при такава шокова обстановка тези институции може да пострадат и значимо звено при обезпечаването на финансиране в стопанската система да бъде на прага да изчезне.

По-долу представям какъв се чака да бъде резултатът върху тях:

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Инвестиционни медиатори:
- Поради по-малкия пазар огромна част от капиталовите медиатори са се фокусирали през годините върху услуги, които са разнообразни от единствено и само търговия на БФБ - София. Но тъкмо тук резултатът ще бъде фрапантно мощен, тъй като за евентуално дълго време няма да има никакви нови излъчвания на акции и облигации, до момента в който няма комфорт на купувачите на такива излъчвания, които са най-вече локални играчи.

- Друга значима услуга е тази при сливанията и придобивания (Mergers & Acquisitions) - в такава рецесия размерът на покупко-продажбите фрапантно ще падне. Нормален дю дилиджънс няма да може да се направи, защото съветници на съответните купувачи ще ги е боязън да създадат това.

- Инвестиционни медиатори с огромни размери търговия на борсата ще усетят за малко първичния резултат от комисиони от продажби на борсата, само че базата на комисионите ще падне поради фрапантно по-ниския размер на пазара, а по-късно просто клиентите няма да имат пари за нови вложения. Така приходите на медиаторите бързо ще се стопят и дълго могат да нямат такива.

- Емитентите ще желаят помощ от капиталовите медиатори, само че няма да желаят да им заплащат естествената закрепена такса (при капиталовите медиатори е композиция на закрепен комисион и подобен за успех). Но заради това, че капиталовите медиатори ще търсят единствено услуги с някакъв закрепен комисион, а такива съвсем ще липсват, това ще удари и емитенти, и капиталови медиатори.

Тези евентуални компликации ще доведат до съществени проблеми с ликвидността на капиталовите медиатори - а тъкмо те като типични миниинвестиционни банки са тези, които биха заместили комерсиалните банки в интервал на рецесия да търсят на микрониво финансиране за компании от действителния бранш. Точно това би наляло в допълнение масло в евентуална фрапантна рецесия и липса на финансови запаси в цялата стопанска система заради липса на финансово ходатайство. Поради това има незабавна потребност от потреблението на директни европейски стратегии за фрапантно косвено субсидиране, тъй като първи и втори фалит ще съборят бранша бързо.

Емитенти на акции и облигации

- Досега беше доста добре да се набира дялов или дългов капитал както от пазара, по този начин и от финансовите институции. С новата рецесия комерсиалните банки ще станат доста деликатни, огромна част ще търсят да препращат финансов запас към компаниите майки (повечето български банки са с непознати собственици) и няма да отпускат задоволително заеми. Пазарът ще стане доста деликатен за нови излъчвания акции или облигации.

Управляващи сдружения, пенсионни фондове и фондове за доверително ръководство
- Поради падащите пазари средствата за клиентите фрапантно ще намалеят, в това число и за бъдещите пенсионери.
- Ако капиталовите медиатори не бъдат подкрепени, това ще докара до спад на нови забавни излъчвания акции и облигации и в допълнение ще навреди на фондовете.
- Индиректният отрицателен резултат е от това, че комерсиалните банки по-трудно ще финансират клиенти (това се случи след последната световна криза), надлежно фирмите ще могат да разчитат единствено на капиталовите медиатори за набиране на капитал. Но в случай че самите капиталови медиатори имат големи проблеми с внезапно понижаване на приходите, тогава и фондовете в допълнение ще имат втора вълна на загуби.

Ефектът от показаните проблеми ще докара до безспорна липса на финансово ходатайство (financial intermediation), което в миг, в който комерсиалните банки ще лимитират кредитирането, ще докара до фрапантен спад на стопанската система.

Поради това е извънредно значимо да се заделят съществени средства от икономическия пакет на Европейския съюз и за небанковия бранш.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР