Търговията е предпочитан сектор за стартиращ бизнес в страната ©

...
Търговията е предпочитан сектор за стартиращ бизнес в страната ©
Коментари Харесай

Над 30% от предприемачите в страната са в сферата на търговията

Търговията е желан бранш за започващ бизнес в страната

© Надежда Чипева Още по тематиката
Делът на българите, които стартират личен бизнес, пораства леко

Сред главните спънки за бизнесмените са неналичието на държавна поддръжка и съответно обучение и корупцията
23 окт 2017
Как се трансформира средата за предприемачество в България

Конференция на " Глобалния предприемачески мониторинг " и " Капитал " ще събере бизнеса, властта и неправителствени организации, с цел да беседват за провокациите пред фирмите и положителните практики в региона
17 окт 2017 Намирането на финансиране и бюрокрацията са съществени спирачки пред младите да стартират бизнес.
Българските бизнесмени не са толкоз новаторски като сътрудниците си в другите европейски страни. Тридесет и един % от тези, които имат личен бизнес, са в областта на търговията. Това е повече от междинното за Европейски Съюз равнище – 17%, заключи Жулиета Хубенова, притежател и шеф на консултантската компания " СмартА " по време на форума " Предприемачеството – опция за младите ". Той бе проведен от Фондацията за развиване на предприемачеството, която означи 20 години от учредяването.

На старта и по-късно

Тридесет и пет % от хората в страната настояват, че имат предпочитание да стартират личен бизнес, само че действително това вършат единствено 3.5% от тях, заключи Жулиета Хубенова. Величко Александров от Българската стопанска камара цитира данни, съгласно които 20% от българите желаят да бъдат бизнесмени, до момента в който в Европейски Съюз те са 48-50%, а в някои северноевропейски страни - 70%.

" Най-голямо предпочитание да развиват своя компания имат младежите на възраст сред 18 и 24 години, само че за тях е и най-трудно да стартират лична стопанска активност, защото не могат да намерят средства за първична инвестиция ", заключи Жулиета Хубенова. По думите й намирането на финансиране е един от проблемите пред предприемчивите хора в страната поради рестрикциите на банките, въпреки че в последните години европейски средства им разрешиха да понижат лихвите за бизнес, както и условията за поръчителство.

Липсата на " едно гише ", многочислените разрешителни и административни условия също са пречка пред бизнесмените в страната. Намирането и наемането на подобаващи хора за дребните компании е различен огромен проблем. " В доста случаи назначените към този момент експерти не са лоялни и без съмнение отиват в друга по-голяма компания, а някои вършат тази крачка дружно с цялото ноу-хау на дребната компания ", разяснява Жулиета Хубенова. По думите й различен проблем, е, че мнозина не осъзнават потребността от маркетингова тактика, която без подозрение би им разрешила да продават по-добре.

Да правиш бизнес в страната

" Българският пазар е доста дребен. Но в България е доста елементарно да се бърка и да се тестват продуктите на доста ниска цена. Сега излизаме в чужбина с нашия артикул, само че там си никой и започваш от нулата, тъй че за мен времето на българския пазар ненапълно е изгубено време ", съобщи Гергана Грънчарова, притежател на компания LeadersPlay, която предлага цифрови и офлайн образования за деца и младежи в областта на предприемачеството и финансовата просветеност. Компанията създава развлекателен програмен продукт за гейм промишлеността и към този момент продава в цяла Азия, следва нахлуване и на американския пазар, разгласи Грънчарова.

Според Николай Ангов - притежател на InnoLED, " България е ужасно място за правене на бизнес и това, че българският пазар е дребен, улеснява активността на фирмите ". Фирмата се занимава с LED осветяване, има и развойна активност. " Данъците са ниски, огромна част от услугите, които получаваме, са на атрактивни цени. Работим с интелигентни хора ", изброява преимуществата Ангов.

" Проблемите в бизнеса безусловно извират. Но всеки проблем е опция, в случай че имаш предпочитание да го решиш ", заключи Христо Чернев, съосновател на TaxiMe. " Имах 10 години корпоративна кариера на високи позиции, само че непрекъснато търсех метод да стартира да върша нещо, върху което имам по-голямо въздействие ", описа той. По думите му през днешния ден TaxiMe работи с над 3000 сътрудници водачи и има над 300 хиляди клиенти.

Добрата вест е, че показателят на предприемаческата интензивност в страната от 3.5 доближава 4.8 през 2016 година, заключи Величко Александров.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР