Търговия с влияние или злоупотреба със служебно положение е една

...
Търговия с влияние или злоупотреба със служебно положение е една
Коментари Харесай

Фрогоко: Поправка с име на жената на шефа на НСО - наредба ”Теменуга”

Търговия с въздействие или корист със служебно състояние е една корекция в разпоредба, която остави ВИП апартамент от жилищния фонд на военното министерство на настоящия началник на НСО ген. Данчо Дяков. Това стана с корекция на подзаконов акт - корекция с име на жена - ”Теменуга ”
Преди време един другар, който беше пристигнал да работи в системата на защитата от частния бизнес, ми сподели: „ Много дълго време ми трябваше да схвана какво значи израза „ на военните им се поставя “, е в случай че не им се поставя, променяме законови и подзаконови актове, с цел да продължи да им се поставя.

Такъв е случая с следващата корекция на подзаконов акт в Министерство на защитата. Става въпрос за „ Наредба № Н-22 от 2010 година за прилагане чартърен на парцели от жилищния фонд на Министерството на защитата и за погашение на компенсационни суми на военнослужещите и цивилните чиновници, които живеят при изискванията на свободно договаряне “.

Поправката е обнародвана в Дъждовни води бр. 53, от дата 26.6.2018 година и се състои единствено в една дума на § 1.

„ В § 1, т. 6, писмен знак „ б “ от допълнителнaта разпоредбa думите „ началниците на лечебните заведения за дълготрайно лекуване и рехабилитация към Военномедицинската академия “ се заменят с „ началниците, заместник-началниците и основните медицински сестри на лечебните заведения във Военномедицинска академия “. /http://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp?idMat=127437++++/

Тази корекция е направена за едно съответно лице, настояват осведомени, а лицето е благоверната брачна половинка на новоизлюпения шеф на НСО, генерал-майор Данчо Дяков.

Дълги години, откогато близкият му другар Цветан Цветанов го докара в София като шеф на Служба „ Военна полиция “ през 2009 година, той населява ВИП апартамент от жилищния фонд на МО. До тази година, когато зае поста шеф НСО и трябваше да освободи първокласно обзаведения апартамент в центъра на София, които се намира на бул. Тодор Каблешков бл.53 вход А за алегоричен наем и трябваше да излезе на свободен наем, който да заплаща на пазарни цени.

Силно обезпокоен от ненадейно огромния разход, който излиза пред фамилния бюджет, при вид за тази локация и за равнището на качеството на обзавеждане на жилището, който би трябвало да заплати от джоба си, както и в поради на скромната заплата, която взема като шеф на НСО, а и по старта максима „ че му се поставя “, той впряга всички контакти и връзки, оказвайки напън на министъра на защитата да промени наредбата, с която се регламентират жилищните потребности в МО в интерес на брачната половинка му, която е основна сестра на ВМА след доста противоречив конкурс.

Поправката е обнародвана на 26.06.2018 година, тъкмо два месеца откакто той оглави работа НСО. Тази промяна е подписана от заместител министъра на защитата Анатоли Величков.

Това не е ли търговия с въздействие или корист със служебно състояние? Отговор на този въпрос би трябвало да даде Военно-окръжна прокуратура, в случай че й стиска да се самосезира.

В същото време ИА „ Военни клубове и военно-почивно дело “ под чието предписание са служебните жилища на армията, услужливо не актуализират уеб страницата си и не качват поправката в наредбата с вярата, че са го създали тихомълком и никой няма да разбере.

Каква взаимозависимост има министърът от ген.-майор Данччо Дяков откакто даже не употребява кола на тази работа, с цел да се опасява от компромати, които обичайно събира службата към тези, които обезпечава.

Следват въпроси, на които министърът на защитата Красимир Каракачанов, би трябвало да отговори:

1. Какво е наложило тази корекция в наредбата?

2. Кой е предложил тази промяна и с какви претекстове?
3. Кой му разпореди да направи тази смяна и в подмяна на какво?
4. Знае ли президентът Радев, че с цел да се задоволят упоритостите, да живее във ВИП жилище на гл. сестра на ВМА, се трансформира нормативната уредба?

Отговори, които надълбоко се съмняваме, че Каракачанов ще има смелостта да даде.

Калин Пернишки

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР