Търговище. В Исторически музей - Търговище ще бъде открита изложба,

...
Търговище. В Исторически музей - Търговище ще бъде открита изложба,
Коментари Харесай

В Исторически музей - Търговище ще бъде открита изложба, представяща част от оръжието на защитниците на Мисионис при кървавата обсада на града от османците през 14 в.

Търговище. В Исторически музей - Търговище ще бъде открита галерия, представяща част от оръжието на бранителите на Мисионис при кървавата блокада на града от османците през 14 в. Това заяви археологът проф. Николай Овчаров . Днес на специфична галерия на археологическата експозиция в Исторически музей - Търговище се показва част от оръжието, с което са се защитавали българите в огромния древен и феодален град Мисионис по време на трагичната блокада от османците през юли 1395 година От историческите извори е известно, че по това време издигнатият още през 5 век град е носел българското име Косово и, съгласно турския хронист Мехмед Нешри, е оказал упорита опозиция на нашествениците. Те идвали от завзетия от тях огромен град Шумен, а задачата им била българската столица Търновград. Мисионис/Косово се оказал основна бариера на техния път.

Османският отряд се предвождал от видния пълководец Пазарлъ Доган, който предложил на коменданта на крепостта да се съобщи. Последният обаче дал отговор, че не ще съобщи вярата на своя цар Иван Шишман и ще се бие до последна капка кръв. Станало огромно стълкновение и най-после българите били победени заради голямото предимство на турците. Мисионис бил разграбен и опожарен, а оживелите – отведени в иго.

Всичко това идеално се поддържа от сведенията, получени при археологическите разкопки. От тях се вижда, че мощната цитадела се е съпротивлявала до последно, а след това е била изгорена. При пожара се е получил пълен до метър горял слой от рушевините на постройките. А измежду тях се открива огромно количество оръжие, употребявано от двете страни в багра – върхове на копия и стрели, брадви, елементи от мечове и т. н. А на няколко места се откриха и скелети на останали непогребани османски бойци, починали в борбата. Това се вижда от откритите на поясите им торбички със сребърни монети с лика на османския султан Мурад 1.

Именно останките от оръжието, употребявано в този яростен пердах сред българи и османци, в този момент са изложени в музея в Търговище. С тази галерия се поставя началото на археологическия сезон 2021. Както е известно, през тази година страната отпуска 1.8 млн лева за шест археологически обекта в България, имащи особено значение за развиване на културно-историческия туризъм у нас. Сред тях е и Мисионис, който през тази година ще се разкрива с 350 000 лева

На скромна гала при откриването на изложбата е награден един от ръководителите на изследването на Мисионис – проф. Николай Овчаров. Той получава специфичната премия на БХРА за извънреден принос в развиването на културно-историческия туризъм в България. Както е известно, професорът има доста присъединяване в развиването на културния туризъм в Източните Родопи с разкриването на Перперикон, Татул и представянето на неповторимия Златоград; на крепостта в Свищов; на Кокалянски Урвич край София; на Велики Преслав и доста други обекти из цялата страна. Красивата статуетка се връчва от ръководителя на БХРА Георги Щерев, а на церемонията участва почетния ръководител на БХРА Благой Рагин.

Датата 28 април не е определена инцидентно. Днес първият проучвател на Мисионис, починалият проф. Димитър Овчаров, би навършил 90 години. Ето за какво в музея в Търговище се събраха хора, които уважиха паметта му.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР