Търговище. По-строг контрол при извършване на проверките, свързани със спазването

...
Търговище. По-строг контрол при извършване на проверките, свързани със спазването
Коментари Харесай

В област Търговище ще налагат по-строг контрол при извършване на проверките, свързани със спазването на противоепидемичните мерки

Търговище. По-строг надзор при осъществяване на инспекциите, свързани със спазването на противоепидемичните ограничения и повишение броя на имунизираните поданици, предложи на членовете на Областния координационен щаб за битка с ковид регионалният шеф Станимир Парашкевов, в качеството му на ръководител на Щаба. Това оповестиха от пресцентъра на Областна администрация – Търговище .

Това се постанова поради повишение на броя на позитивните случаи на болестта в народен проект и предстоящ растеж на болни и в област Търговище. Темата бе разисквана на съвещания на Областния спешен щаб.

В съвещанието взеха присъединяване представители на РЗИ- Търговище, лечебни заведения за болнична здравна помощ, ЦСМП, съдружие на общопрактикуващите лекари, представители на локална власт, ОД на МВР-Търговище, РДСП, Инспекция по труда, Бюро по труда, БАБХ, БЧК и други.
Директорът на РЗИ-Търговище доктор Иван Димитров и основният секретар на Инспекцията д- Марин Йовов показаха данни за настоящата епидемиологична конюнктура за района. Статистиката демонстрира, че към момента се задържа едно приемливо равнище броя на болни в региона, само че в околните дни и седмици се чака тяхното повишение.

Те подчертаха, че упования по-висок брой на случаи на болестта ще докара по-строги ограничаващи ограничения за жителите и гостите на региона. Единствената причина за сдържан оптимизъм все още е лекото повишение на искащите да се имунизират локални жители. В тази връзка от РЗИ-Търговище поеха ангажимент да спомагат с мобилни имунизационни пунктове при потребност. Специализирани екипи за имунизация могат да се отзоват във всяко обитаемо място на региона, след предварителна поръчка.

От своя страна ръководителите на трите многопрофилни лечебни заведения за лекуване в област Търговище разясниха моментното положение на болничните заведения, като обявиха за следващ път, че главния проблем си остава неналичието на медицински личен състав. От лечебните заведения декларират подготвеност да провеждат активността на имунизационните си пунктове по този начин, че повече жители да могат да се имунизират или при неспособност да бъдат насочвани към най- близкия пункт, а не да бъдат връщани, за каквито случаи се загатна.

Представителят на общопрактикуващите лекари показа, че тревожна наклонност измежду болните пациенти в последните седмици / с пневмонии особено/ е отхвърли им да се тестват за КОВИД 19 и персоналния доктор е усложнен да приложи незабавно съответно лекуване.

Г-жа Елка Станчева шеф на РУО –Търговище разгласи, че все още високия % на болни, измерен на 14- дневна база, сочи въвеждане на тестване на учениците при присъствено образование в трите общини Търговище, Омуртаг и Антоново. Тя увери присъстващите, че заболеваемостта измежду учениците в цялата област се следи прецизно и при понижаване на заболелите децата няма да се тестват.

В умозаключение Г-н Парашкевов за следващ път моли представителите на ОД на Министерство на вътрешните работи, БАБХ, общини, Инспекция по труда и РЗИ съгласно пълномощията си да реализират по- непоколебим надзор при осъществяване на инспекциите, свързани със спазването на противоепидемични ограничения в заведения за публично хранене, кафенета, по- огромни магазини и на други публични места.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР