Търговище. Денят на втория тур на изборите за президент и

...
Търговище. Денят на втория тур на изборите за президент и
Коментари Харесай

Изборният ден в област Търговище започна в спокойна обстановка

Търговище. Денят на втория тур на изборите за президент и вицепрезидент на Република България в региона стартира в спокойна конюнктура. Преди началото му не са регистрирани нарушавания на публичния ред. Това оповестиха от ОДМВР - Търговище . Снощи защитата на всички изборни секции в региона бе поета от полицейски чиновници, тази заран секционните пространства са предадени на съответните изборни комисии. Около 260 чиновници на Министерство на вътрешните работи са директно ангажирани с защитата на изборните секции в района в деня на вота. Предприети са всички нужни ограничения за застраховане на публичния ред, пожарната сигурност и обезпечаване на спокойното и законосъобразно протичане на изборния ден. Сформираните мобилни полицейски екипи са в подготвеност неотложно да реагират на възможни сигнали за закононарушения срещу политическите права на жителите, и да правят прецизни инспекции по тях.

От ОДМВР напомнят, че в изборното помещение не се позволяват въоръжени лица и такива, носещи предмети, рискови за живота и здравето на жителите. Забранява се потреблението на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника за снимане на метода на гласоподаване.
По решение на СИК при нужда ръководителят на комисията може да изиска подпомагане от органите на Министерство на вътрешните работи за възобновяване на реда в помещението.

Създадена е организация бранш „ Български документи за идентичност “ в регионалната дирекция и звената му в РУ-Попово и РУ-Омуртаг да работят през днешния ден от 8.30 до 19.30 часа. Служителите им ще издават удостоверения (за изгубени/ откраднати/ повредени/ унищожени персонални карти и документи с изминал срок) предвид на практикуване на изборните права на жителите. Искания за удостоверения се одобряват до 19 ч.
В бранша и в паспортните звена в РУ-Попово и РУ-Омуртаг за интервала от 16.11.2021 година досега са издадени 6 удостоверения на жители, непритежаващи годни документи за идентичност, с които те да упражнят правото си на глас. За същия интервал от време са издадени и връчени на жители 236 персонални карти. От „ Български документи за идентичност “ напомнят, че уверение за гласоподаване се издава единствено след приемане на заявление за издаване на персонална карта и след платена такса за услугата. То се издава, с цел да послужи единствено пред секционната изборна комисия и е годно за изборния ден - 21 ноември 2021 година

От полицията припомнят на жителите още, че могат да подават сигнали за нарушавания, които попречват естественото протичане на изборния развой, на функциониращата непрекъснато в Министерството на вътрешните работи открита линия - телефон 02/9011298, и имейл – [email protected]. Подаваните сигнали на откритата линия би трябвало да са съотносими към активността на Министерство на вътрешните работи. Сигнали се одобряват и в районните ръководства в Търговище, Попово и Омуртаг, както и на тел. 112.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР