Търговец на фалшиви новини в Косово разказа пред Би Би

...
Търговец на фалшиви новини в Косово разказа пред Би Би
Коментари Харесай

Търговец на фалшиви новини в Косово разказва как се прехранва

Търговец на подправени вести в Косово описа пред Би Би Си по какъв начин печели прехраната си.

Криейки лицето и самоличността си, той хвърля светлина върху способите, с които се водят акциите за битка за въздействие и осведомителната война в района.

Хора като него рядко се интересуват от концепцията и идеята зад подправената вест. Те виждат в нея най-много опция да припечелят пари.

Само преди година същата промишленост бълва вести като " Фризьор на кучето рита животно в ребрата и остава ненаказан " или " Момче се разсъни след 12 години в кома и прошепна тъмна загадка на родителите си ". Източник тогава споделя на журналиста, че от това печели над 500 паунда месечно. Много повече, отколкото би му донесла всяка порядъчна специалност в родината му. Целта на създателя е да покаже дали в този момент, година по-късно, напъните на софтуерните колоси като фейсбук в битката с подправените вести дават резултат. Повлиян ли е бизнесът с кликбейтове и по какъв начин?

През 2018 година Facebook удвоява екипа си по сигурността и затваря доста групи, които споделят подправени вести. Оказва се, че резултатът е забележим, въпреки и не стопроцентов. Били са затворени доста страници. Анонимният търговец на подправени истории споделя пред Би Би Си, че в този момент изкарва към 100 евро дневно, съпоставени с 600 евро година по-рано. Финансовият резултат е забележим, а може би спада и политическият. Сега се търгуват по-скоро истории за известни персони, произшествия с известни футболисти или зрелищни секс случки.

Въпреки че към този момент не е толкоз доходоносна, " специалността "  все още е твърде популярна в Косово. Около 40 % от младежите в страната се занимават с това, хиляди хора, споделя търговец пред Би Би Си. Прищина е същински хъб за подправени вести.

Сто евро дневно могат да трансформират радикално живота на човек в страната. Особено на подобен, който преди този момент е изкарвал по 7 евро като сервитьор.

Оказва се, че съществува мрежа от затворени групи с няколкостотин до няколко хиляди консуматори. Влизането в групите става единствено с покана. Фалшивите вести освен се популяризират там, те се и търгуват сред търговците - оферират се вкупом подправени профили, лайкове, публика. Има даже предложения за " стартов пакет " - включва няколко фейсбук страници и уеб сайтове за монетизиране на интензивността. Дезинформацията си намира комфортна пазарна ниша. В нея има тясна специализация - едни се концентрират върху създаването и увеличението на страниците, други върху наличието, трети - върху заобикалянето на разпоредбите на обществената мрежа.

" Износът " нормално е предопределен за западния пазар. Най-често създадените подправени вести не носят никакъв смисъл за основателите си, нито оказват помощ с нещо на консуматорите си. Смисълът им е, че осигуряват издръжка на доста хора по света. Най-често всичко е... просто бизнес.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР