Търговете за наемите на плажните ивици, организирани от Министерството на

...
Търговете за наемите на плажните ивици, организирани от Министерството на
Коментари Харесай

Софийски фирми завзеха плажовете

Търговете за наемите на плажните линии, проведени от Министерството на туризма вървят с цялостна мощ. През последните десетина дни министър Николина Ангелкова е издала шест заповеди за даване на части от морския бряг за този летен сезон на разнообразни компании. Контрагентите по договорите са най-вече софийски сдружения.

За кокетния дребен плаж "Созопол-Запад-част 2 “, който е в непосредствена непосредственост до ваканционно населено място "Санта Марина ", претендентите са били две софийски компании - първата е основаното преди година софийско сдружение с лимитирана отговорност "Арена Капитал Груп ", благосъстоятелност на Людмила и Цоньо Христови, а второто - "Феърплей Пропъртис Мениджмънд " ЕООД, с шефове Мария Митова и Никола Петков. То е 100 % благосъстоятелност на акционерната компания "Феърплей интернешънъл ".

Първата компания не е била позволена до присъединяване в търга поради непълноти в тръжната документи и по този начин единствен претендент остава "Феърплей Пропъртис Мениджмънд ". При това състояние дребният плаж, ситуиран върху 849 квадрата, е предан за 3 хил лева годишен наем при регламентирана цена на чадър и шезлонг от по 6 лева за всеки. Фирмата е длъжна да обезпечи водно избавяне, здравно и здравно обслужване и санитарно-хигиенно поддържане на морския плаж.

Другият дребен плаж, за който е обезпечен собственик за това лято, е този в Лозенец. Той се разгръща на 2713 кв. м, а бреговата му линия е с дължина 131 кв. метра. За избавителните действия и за здравно здравното обслужване ще се грижи пазарджишката компания "Ендевър Кънстракшанс груп " ЕООД, представлявана от Димитър Тодоранов. Тя е единствената, която е подала заявление за присъединяване в търга с оферта от 3900 лева годишен наем и със уговорката да обезпечава сянката на плажа за по 10 лева (за чадър и шезлонг).

Реално съревнование е имало за централния плаж в Царево. Мераклиите да го стопанисват са били четирима, само че двама от тях са били отстранени от присъединяване. Търгът е извоюван от записаното в София сдружение "АС хотели " ЕООД, чийто едноличен притежател е чешката компания "Александрия груп ". Компанията е спечелила с препоръчана годишна наемна цена от 86 400 лв.. с Данък добавена стойност. Според контракта тя ще дава на туристите цени, не по-високи от 10 лева за чадър и 5 лева за шезлонг.

Бургаската компания "Артстрой Мениджмънт 2 " е определена за наемател на морския плаж "Лахана 1 " в община Поморие. Дружеството е било единствен претендент за собственик на плажа. Годишната наемна цена, която ще заплаща на страната, е в размер на 2881.20 лева с Данък добавена стойност. Отдадената чартърен част от плажа се разгръща върху 2717 кв. м повърхност, а дължината на бреговата му линия е 289 метра. Фирмата се задължава да предлага чадър и шезлонг на цени, не по-високи от 10 лева за брой.

Управители на компанията са съпрузите Галя и Димитър Димитрови, притежатели на строителната компания "Артстрой 1 ". В тяхното портфолио са редица огромни планове, след които затворените комплекси "Перла " в бургаския комплекс "Зорница " и "Diamond Beach " в квартал "Сарафово ". Техен план е и комплексът от 126 еднофамилни къщи "Majestic Sea Village " в местността Лахана край Поморие. Именно с него евентуално е обвързвано и желанието на Димитрови да стопанисват намиращия се в съседство плаж.

Фирма "Ахелой Праджект " ЕООД пък ще се грижи за морски плаж "Къмпинг Ахелой - част 3 ", който се намира на територията на община Поморие. Новият наемател на морски плаж "Къмпинг Ахелой- част 3 " ще продава сянката на плажа за по 5 лева на чадър и шезлонг.

В търга за тази плажна линия с размер 10 662 кв. м и с дължина на бреговата линия от 517 кв. м са взели участие три компании: "Поморие Мениджмънд 1 " ЕООД, "Поморие Транс Аквапарк " ЕООД и "Ахелой Праджект " ЕООД. И трите компании са позволени до присъединяване в търга с скрито наддаване. Комисията е класирала ценовото предложение на "Ахелой Праджект " ЕООД, което е за 10 200 лева наем на година. Новият наемател ще продава сянката на плажа за по 5 лева на чадър и шезлонг. "Ахелой Праджект " ЕООД е със седалище на ръководство в град Варна и се съставлява от Венцислав Танчев и Селим Юнсев.

Красивият варненски плаж "Фичоза - част 2 ", чиято повърхност е 8712 кв. м и дължина на бреговата линия от 387 метра. Ще бъде стопанисван от варненското еднолично сдружение с лимитирана отговорност "Вита спорт ", благосъстоятелност на Симеонка Иванова.То не е имало конкуренция при търга за отдаване чартърен и офертата му за годишна наемна цена от 4650 лева е била задоволителна, с цел да бъде определено. Фирмата ще може да отдава чадърите и шезлонгите по 6 лева за всеки.

За плажа в Каварна - втора част, ситуиран върху 6218 кв. м и дължина на бреговата линия от 185 м, са се състезавали две компании: "Резон С " ЕООД и софийското сдружение "Корнер " ООД. Предложението на столичани е било 12 500 лева наемна цена, като те са предложили най-ниската допустима цена за чадър и шезлонг - от по два лв. за всеки.

Името на шефа Валентин Николов нашумя около скандалния някогашен народен представител от ГЕРБ Живко Мартинов - Суджука и присъединяване му във компанията "Калиакра инвест " ООД (в която Мартинов е имал дялове до 2014-а) и която има парцели в предпазената зона с позволение за строителна активност. Стана ясно, че тя е придобила от общинския аграрен фонд на Каварна 380.408 дка в землището на с. Българево и 50 дка в землището на Каварна посредством подмяна със земеделска земя през април 2005 година. Само месец по-късно Общинският съвет на Каварна трансформира предназначението на добитите земи и позволява "отреждането за жилищни потребности ". Тогава врътката става през компанията на Мартинов "Жизел Ж " ООД, незабавно по-късно парцелът се препродава на "Ан и Ди " ЕООД на Валентин Атанасов Николов. След ликвидирането на "Ан и Ди " апетитните земи към този момент са благосъстоятелност на "Калиакра инвест ".

Формално Живко "Суджука " излиза от "Калиакра инвест ", откакто става народен представител, когато продава дяловете си на брат си Николай. Валентин Николов, прочут в Каварненско като "Цуци ", остава шеф на компанията. Бизнес връзките сред Николов и Живко Мартинов през годините са извънредно преплетени, само че непроменяемо прозират във компаниите "Важивин " ООД, "ЖИМ Агро " ЕООД, "Жизел " ЕООД. А самият Николов фигурираше до неотдавна в регистрите на Народното събрание като нещатен помощник на Мартинов по въпросите на околната среда и водите.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР