Търгът за изграждане на 474-километровото газово трасе до българо-сръбската граница,

...
Търгът за изграждане на 474-километровото газово трасе до българо-сръбската граница,
Коментари Харесай

Търгът за Турски поток зацикли, изходът е непредсказуем

Търгът за създаване на 474-километровото газово трасе до българо-сръбската граница, или така наречен " Турски поток " влезе в жестока антимонополна серпантина, изходът от която е мъчно прогнозируем.
На процедура стратегическият за България и Европейски Съюз план на стойност съвсем 2,3 милиарда лв. зацикли и никой не би могъл да допусна по кое време ще бъде разблокиран.
Така става невероятно страната ни да извърши отговорностите си, залегнали в Енергийната тактика до 2020 година
Става въпрос за публичната поръчка с наименование " Доставка на нужните материали и съоръжение, капиталово планиране - фаза работен план, създаване и въвеждане в употреба на обект: " Разширение на газопреносната инфраструктура на " Булгартрансгаз " ЕАД редом на северния (магистрален) газопровод до българо-сръбската граница ", стадий: " Линейна част ".
В началото месец април възложителят " Булгартрансгаз " заяви, че е избрала за реализатор арабско-италианския " Консорциум " Аркад " (с членове Аркад Ей Би Би С.п.А. – Италия, и Аркад Енджиниъринг енд Констракшънс Къмпъни – Саудитска Арабия). Офертата му, при период на осъществяване от 250 календарни дни, е на стойност близо 1,3 милиарда евро без Данък добавена стойност, а при период от 615 дни цената е малко над 1,1 милиарда евро. Началната точка на газопровода е в землището на с. Златина, община Провадия и стига до точката на секване на българо-сръбската граница (около 474,732 км).

С решение от 28-ми май обаче държавната компания дефинира за реализатор ДЗЗД Консорциум - Газово развиване и уголемение в България (ГРРБ). Участници в него са " Консорцио Варна 1 (учредено от Бонатти С.П.А и Макс Щрайхер С.П.А) и Комплишънс дивелъпмънт С.А.Р.Л- клон България.
Причина за това съгласно възложителя е " бездействието " на консорциум " Аркад ", тъй като не е подал изискващите се документи в цялостен комплект за подписване на контракт нито в законовия период, нито в снадки по тяхна молба. Изтълкувано е като отвод от подписване на контракта за възлагане на публичната поръчка.
Консорциум " Аркад " апелира решението за втория избор пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Решение по съществото на разногласието към момента няма. Но към този момент е реалност отводът ѝ да допусне авансово осъществяване на решението на " Булгартрансгаз " да подписа контракт с ГРРБ.
От страна на " Аркад " настояват, че погрешно дейностите им са били квалифицирани като " отвод " от подписване на контракта. Обяснили са пред Комисия за защита на конкуренцията, че в нито един миг не са отказвали директно или с дейностите си да сключат контракта. " Напротив, имал е интензивно държание, подавал е изискуемите документи в деловодството на възложителя сега, в който същите са били годни за подаване – с подобаващ превод. Изпращал е плановете на нужните документи авансово по имейл за координиране с възложителя... Информирал го е непрестанно както за напредъка по правене и приемане на нужните документи, по този начин и за забавянето на някои от тях по справедливи аргументи “, пишат от " Аркад " до антимонополната комисия.
Според тълкуванието им за отвод се приема неявяването на уговорената дата, в случай че то е по справедливи аргументи, за което възложителят е известен навреме.
При подаването на жалбата в Комисия за защита на конкуренцията всички документи, като се изключи гаранцията за положително осъществяване, са подадени в деловодството на възложителя. Това съгласно " Аркад " потвърждава желанието и желанието им да сключат контракта за публичната поръчка.
За въпросната гаранция има писмо от " Ал Джазира Банк ", в което заявяват, че процедурата е в финален стадий. Поради тези аргументи консорциумът е изискал на два пъти срокът за сключването на контракта да бъде продължен до 31-ви май.
Според сдруженията в консорциума макар съществуването на справедливи фактори, които са отвън сферата на тяхното въздействие, възложителят е отказал да се съобрази с тях и едностранно е наложил неосъществим период за сключване на контракта, като в същото време е водил нерегламентирани договаряния по поръчката с класирания на второ място участник.
Припомняме, че на 17-ти май в " Булгартрансгаз " е постъпило писмо от ГРРБ, в което оферират отстъпка от цената, която са оферирали по-рано, в размер на 31,15%. Тоест, понижават препоръчаната в хода на процедурата цена от 1,6 милиарда евро на 1,1 милиарда евро без Данък добавена стойност.
Освен това прецизират, че препоръчаната отстъпка в размер на 31,15% ще се ползва и върху препоръчаните параметри за формиране на единични цени – междинна часова ставка, спомагателни разноски върху труда, доставно-складови разноски и облага, при оптимално позволен период на осъществяване 615 календарни дни.
От процентите на оскъпяване при разсрочено заплащане за всеки 12-месечен интервал от 120-месечния интервал на погашение, ГРРБ предлага отстъпка в размер на 41.4% за първата и втората година, 48.7% за третата и четвъртата година и 54.4% за останалия интервал до десетата година в това число.  
От " Аркад " прецизират пред Комисия за защита на конкуренцията, че публичната поръчка е с планирана стойност 2,286 млрд. лв.. Съгласно изискванията на проектодоговора заплащането стартира след приемане на позволение за градеж и ще се прави разсрочено за 10-годишен интервал. Тоест, всички действия в оптималния период от 615 дни ще се изпълнят със средства на изпълнителя.
Това значи, че изпълнителят следва да обезпечи финансиране от най-малко 1,1 милиарда евро, както и банкова гаранция на стойност 64,4 млн. евро.
" По модела на финансиране поръчката наподобява повече на концесионна процедура, в сравнение с класическа социална поръчка ", настояват от " Аркад ".
Според тях срокът за подписване на контракта не е бил съгласуван с формалните празници на България, Саудитска Арабия и Италия. Той съвпадал с православния и католическия Великден, Първи май, Гергьовден и свещения за мюсюлманите месец Рамадан. Само за България в този интервал почивни били 14 дни, без да се броят почивните дни в Италия и Саудитска Арабия.
" Възложителят е отстранил ДЗЗД " Консорциум Аркад " от процедурата с единствения претекст за ускорение на плана, като в същото време, с определянето за реализатор на класирания на второ място участник, самият възложител забавя плана с най-малко още един месец, без в него да се включва срокът, нужен за привършване на процедурата по обжалване и без да се регистрира евентуално закъснение от страна и на втория участник ", пишат в жалбата си от " Аркад ".
Те смятат за нарушаване на Закон за обществените поръчки и променената оферта на ГРРБ след влязлото в действие решение за установяване на реализатор.
Предварителното осъществяване, поискано от " Булгартрансгаз ", е с претекст за отбрана на изключително значими държавни и публични ползи, както и за да се предотврати мъчно поправима щета от забавяне в осъществяването на стратегическия план.
" От доводите на възложителя не става ясна връзката сред построяването на тази инфраструктура и запазването на живота или здравето на жителите, отбраната на построяването на горецитираната инфраструктура и запазването на живота или здравето на жителите, отбраната на изключително значими държавни или публични ползи, нито по какъв начин от закъснението на осъществяването може да последва забележителна мъчно поправима щета, в случай, че към сегашния миг в Република България е построена и работи газопреносна мрежа, чийто смесен оператор е " Булгартрансгаз " ЕАД, а предметът на процесната социална поръчка касае нейното уголемение ", е аргументът на Антимонополната комисия да отхвърли настояването на " Булгартрансгаз ".
Това решение на Комисия за защита на конкуренцията предстои на обжалване пред Върховния административен съд. На обжалване пред Върховен административен съд ще предстои и решението ѝ по съществото на разногласието – дали възложителят правилно е избрал класираният на второ място консорциум ГРРБ за реализатор.
Твърде евентуално е и след подписване на контракт с който и да е от двамата участника след това още веднъж да има обжалване или искания по отношение на " Булгартрансгаз " за пропуснати изгоди.
Междувременно, до момента в който в Комисия за защита на конкуренцията се води процедурата по обжалване, консорциум " Аркад " е вписан в Търговския указател. От него излиза наяве, че водещ сътрудник в обединяването е сдружението " Аркад Енджиниъринг енд Констръкшънс Къмпъни " – Саудитска Арабия, с 88% дял, а с 12% е италианската копания " Аркад - Ей Би Би С.п.А ".
В Камарата на строителите водещият сътрудник е вписан в Трета група градежи от енергийната инфраструктура с изпълнен през 2018 година водопровод " Фадхил " в Кралство Саудитска Арабия. Проектът е за капиталово планиране, доставка на материали и строителство на нов газопровод, изпълнен от стоманени тръби на спойка, положен подземно, преминаващ отвън урбанизирани територии. Той е с обща дължина 240 км и по контракт на стойност 386 269 лева Възложител на дейностите е Saudi Arabian Oil Company (Saudi Aramco). За 2018-та година имат 7136 души личен състав.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР