Търгът ще осигури 600 млн. лв. и работа за пет

...
Търгът ще осигури 600 млн. лв. и работа за пет
Коментари Харесай

Оспорвана битка за 600 млн. лв. за пътно поддържане


Търгът ще обезпечи 600 млн. лева и работа за пет години на спечелилите го, сн. БГНЕС

Задава ли се оспорвана конкуренция сред фирмите в пътния отрасъл за разпределянето на 600 млн. лева за поддържането на пътищата или всичко е авансово контрактувано сред огромните играчи и дребните компании по места? Отговорът на този въпрос се чака да стане явен до края на годината или най-късно при започване на 2019 година

Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) най-сетне пусна дълго чаканите от сектора търгове. Министърът на районното развиване Николай Нанков беше заречен поръчките да бъдат оповестени най-късно до края на 2017 година, само че се забавиха с близо половин година по неразбираеми аргументи. Това породи напрежение в сектора и клюки за сделки с обичани до властта компании.

Според представители на пътния отрасъл, откакто с лекост печели огромна част от инфраструктурните поръчки с еврофинансиране, в този момент " Джи Пи Груп " се готви да навлезе уверено и в този бранш. За компанията, по думите на премиера Бойко Борисов, има " витаещи " подозрения, че е обвързвана с шефа на " Лукойл България " и на Българската газова и петролна асоциация Валентин Златев.

При търговете преди четири години в този бранш навлязоха нови компании, изземвайки територии на Васил Божков и " Трейс " на Николай Михайлов. https://www.mediapool.bg/bez-shum-i-po-nova-shema-patnoto-poddarzhane-poskapna-s-60-news244273.html Сред тях бяха компании, свързвани с депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски и Румен Гайтански – Вълка, както и Николай Иванов, началник на " Юпитер 05 ", който за малко беше акционер във ФК " Левски ", както и незнайният за необятната аудитория Иво Михайлов.

Забавянето на поръчките за пътното поддържане е необяснимо и поради обстоятелството, че огромна част от сегашните контракти изтичат в края на годината. Освен това не се откриват и основни промени в тръжните условия по отношение на преди четири години.

Новото е, че се усилва срокът на договорите с пътноподдържащите компании. Вместо 4-годишни, каквито бяха досега, новите ще са за 5 години.

Поскъпва и пътната поддръжка, като нарастването на цените е приблизително с към 20 на 100. При 91 млн. лева приблизително на година по старите контракти, в този момент предлагането е за 109.5 млн. лева годишно. Според компании нарастването не е огромно, тъй като през миналите четири години цената на битума е била приблизително към 600 лева./т, до момента в който в този момент нараства и към този момент е 800 лева./т. Тенденцията е към повишаване на горивата и никой не може да каже какво ще се случи след пет години, разясняват от сектора. По тази причина, съгласно тях, това дава преимущество на " Джи Пи Груп " по линия на свързаността ѝ с шефа на " Лукойл ".

Двойно повече са и плануваните средства за мантинели – от 20 на 40 млн. лева Именно поръчката за ограничаващите системи за пътищата дава съображение да се чака оспорвана конкуренция за разпределянето на обезпечените милиони от държавния бюджет. Ден преди отварянето на офертите поръчката е обжалвана от " Пътперфект " ЕАД, демонстрира регистърът на Комисията за защита на конкуренцията.

В тръжните условия не е заложено увеличение на гаранционните периоди за кърпенето на дупките и ремонта на пътищата, както обещаваше министър Нанков. Той се закани да промени политиката във връзка с пътищата – от кърпене към повсеместен ремонт, след влизането в действие на тол системата. Според обещанията му това би трябвало да стане от идната година и съответствува с осъществяването на новите контракти.

Гарантирани пари за 5 години напред

Търговете за поддържане на пътища се чакат с неспокойствие от сектора, тъй като това са обезпечени пари и работа за пет години напред. Затова прогнозите са в тях да се включат всички в сектора. Обикновено това са обединявания сред огромните в пътния отрасъл и по-малки локални компании.

Освен това в последните години се наложи процедура на пътноподдържащите компании да се разпореждат и спомагателни поръчки без търг и конкурс и по този начин се разпределят по не изключително транспарантен метод още сред 100 и 300 млн. лева годишно от държавния бюджет.

Така да вземем за пример през тази година без търг беше предоставен ремонтът на част от автомагистрала " Тракия " на пътноподдържащата държавна компания " Автомагистрали ", която на своя страна го превъзложи на " ИСА 2000 ".

Въпреки това насъбраният до момента опит демонстрира, че за някои от лотовете няма огромен интерес и има по един претендент. Обясненията са огромната дължина на пътната мрежа в съответната област и неналичието на локални играчи.

Обществените поръчки

Пътната организация е оповестила шест публични поръчки за пътното поддържане – по една за всеки район. Отделно всяка поръчка е разграничена на обособена позиция, която обгръща по една област в съответния район.

Първата пусната поръчка е за Североизточния район и в началото срокът за осъществяване е бил 4 години, само че в следствие е продължен на 5 години. Това е и най-скъпата поръчка с планирана стойност от 120.4 млн. лева

След това са оповестени поръчките за останалите райони – Северозападният (86.8 млн. лева.), Северен централен (74.4 млн. лева.), Югозападен (98.6 млн. лева.), Югоизточен (72.9 млн. лева.) и Южен централен (94.7 млн. лева.). Разликата в цените идва от километрите пътна мрежа, която би трябвало да се поддържа и компликациите за това през зимата в избрани сектори.

Срокът за подаване на офертите за четири от поръчките изтича в 17:30 часа на 23 юли, а за Южен централен и Югоизточния райони - три дни по-късно.

Условията

Кандидатите за поддържане на пътищата могат да вземат участие за всички позиции по търговете. Не се изисква от тях да потвърждават икономическото и финансовото си положение. Според едни това се прави за да се даде опция и на дребни компании да вземат участие. Други обаче се на мнение, че по този метод се дава път да навлязат компании, които нямат нищо общо с сектора.

От претендентите се изисква обаче да имат опит в поддържането на най-малко 250 км пътища през последните 5 години.

Освен това те би трябвало да имат и техника – валяци, асфалтополагащи машини, автокран, роторен снегорин, храсторези, резачки и така нататък Преди да бъде подписан договорът с определения реализатор по съответната позиция, техниката ще бъде тествана от АПИ. При липса, няма да бъде подписан договорът.

Както преди четири години, по този начин и в този момент пътната организация е определила и пределни единични цени за типовете работа. Този метод беше общопризнат, откакто по време на първото държавно управление на ГЕРБ през 2010 година бяха дадени високи цени за косене на трева или рязане на дърво за сметка на пълненето на дупки да вземем за пример.

Сега за кърпене на дупка ще се заплаща от 22.55 лева./кв. м до 45.80 лева./кв. м според от дебелината на полагания асфалт и метода на осъществяване – ръчно или машинно.

Една от най-високите цени е за ремонт на плочест улук, който може да доближи до 13 000 лева./м. Изтеглянето на аварирал автомобил ще коства 208 лева

За ръчно косене на трева ще се заплаща не повече от 70 лева./дка. Поставянето на тоалетна на пътя не може да бъде по-скъпо от 150 лева, а почистването му от 33 лева През последните години инсталираните преносими тоалетни на автомагистрала " Тракия " постоянно бяха обект на обири. За ремонт на паваж ще се заплаща по 135 лева./кв.м, до момента в който за машинно полагане на асфалт с дебелина 4 см – 179 лева./тон.

Кандидатите не могат да дават по-високи от избраните от АПИ пределни цени. Ако това се случи, ще бъдат отстранени от търга.

Търси се стопански най-изгодната оферта

Икономически най-изгодната оферта е критерият за избор на победител. Ще се гледа съотношението качество/цена.

Ценовото предложение е с тежест от 60 точки, до момента в който за качеството ще се дават 40 точки.

Амбицията на пътната организация е изпълнителите да са ясни до края на годината. Причината е, че част от сегашните контракти изтичат тогава, а останалите през идната.

Това е малко евентуално да се случи, тъй като досегашният опит е посочил, че съвсем постоянно има обжалване на търговете.

Ако се стигне до подобен процес, най-вероятно договорите със сегашните реализатори ще бъдат удължени до избора на нов.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР