Търг на Министерството на отбраната (МО), свързан с продажба на

...
Търг на Министерството на отбраната (МО), свързан с продажба на
Коментари Харесай

Черноморец и Поморие готвят протести по морето

Търг на Министерството на защитата (МО), обвързван с продажба на апетитни парцели по Южното Черноморие, е на път да докара до митинги в края на летния туристически сезон. Става въпрос за продажба на няколко имота - общо над 700 дка, с отпаднала нужда, на които някога е имало военни поделения и които са в непосредствена непосредственост до морето.

Според еколози тази продажба може да " роди " следващите хотели на пясъка, а кметовете на Поморие и Черноморец - Иван Алексиев и Добри Добрев, се оповестиха за прекратяването на търга. Жители на двете обитаеми места непосредствено обявиха, че приготвят митинг, а досега публична позиция от ведомството на Красимир Каракачанов няма.

В Поморие изоставените казарми в местността Кротирия се намират на повърхност от 56 декара. Те са включени в направения градоустройствен проект, а концепцията е крайбрежната зона да се трансформира в парк, съобщи БНР. Писмо с искане общината да получи парцела безплатно към този момент е било изпратено до министър Каракачанов, само че все още отговор няма. " Ако настояването не бъде почетено, общината ще оспорва по правосъден ред идния обществен търг за продажба на парцела ", безапелационен е кметът Иван Алексиев.

За военните поделения в местностите Червенка, Акра и Таласакра край Черноморец историята е още по-сложна. Там някогашните военни поделения се намират на частни аграрни земи. 375 дка е площта на военния парцел в местността Акра, 173 дка е на полуостров Червенка и 114 дка в местността Таласакра. Близо 150 са наследниците на тези земи, които настояват, че не са получили компенсации за отчуждаването им.

" Тези парцели са приети като право на благосъстоятелност на наследниците, само че не ги връщат, тъй като попадат в МО и би трябвало да бъдат обезщетени. Сега МО упорства, че земята е била платена тогава, че е бил приключен целият развой на обезщетение, което е чудноват проблем. Една държавна работа - Поземлената комисия - удостоверява, че това не е станало, а в този момент военните упорстват, че това е станало ", настояват от Сдружението за отбрана на притежателите на земеделска земя в Черноморец.

Проблемът стигна и до Мая Манолова. Еколози от " Спасете Корал " сезираха омбудсмана за съмнение за застрояване на предпазени територии по Южното Черноморие и по-специално в созополската местност Герени близо до плаж " Златна рибка ". Това е още един парцел, частна държавна благосъстоятелност на Министерството на защитата, с размер към 20 дка, който се намира на към 200 м от морето и пясъчните дюни. Еколозите настояват тръжната процедура да бъде прекъсната, защото виждат в това опция за следващия градеж на хвърлей от морето.

" Става въпрос за парцели, които са на апетитни места и природата е непокътната в достоверния си тип ", съобщи Манолова, която сходно на кмета Фандъкова продължава настойчиво мълчи дали ще се впусне в кметската конкуренция за София. Проверка на омбудсмана посочила, че парцелът попада в обсега на плаж " Градина ". Затова и тя по образеца на еколозите реши да изиска прекъсване на търга, който е плануван за 4 септември. " Очаквам министър председателят да се изкаже по този проблем ", съобщи тя.

Това, което се случва, е единствено върхът на айсберга, убеден е Атанас Русев от " Спасете Корал ". Плажът на Шкорпиловци е превърнат в сметище и тоалетна по информация на Нова тв. " На всички нерегламентирани и неохраняеми плажове има сходни гледки. Неведнъж са подавани сигнали от кметовете на малките общини, на чиято територия се намират тези къмпинги. Специално за Шкорпиловци имаме доста сигнали, тъй като това е едно от местата, което подготвя към такъв вид туризъм ", коментира областният управител на Варна Стоян Пасев. " Лошото е, че с данъците на жителите на тези общини се чистят боклуците на други, които не заплащат, и това е отдавна ", заключи той.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР