Тарас Кузио от Атлантическия съвет коментира значимостта на признаването на

...
Тарас Кузио от Атлантическия съвет коментира значимостта на признаването на
Коментари Харесай

Най-големият удар по имперските амбиции на Путин

Тарас Кузио от Атлантическия съвет разяснява значимостта на признаването на автокефалната черква в Украйна. Вчера Св. Синод на Руската православна черква прекъсна общението си с Вселенската патриаршия, считана за лидер на православния свят – схизма и историческо събитие, невиждано от съвсем 1000 година, когато през 1054 година католическата и православната черква се разделят, написа https://terminal3.bg/. 

Решението идва, откакто Вселенският патриарх Вартоломей призна автокефалията на Украинската черква – сериозен удар върху имперската теория на Москва. Независима патриаршия имат множеството православни страни в света като Украйна.  

Решението да се даде автокефалност на Украинската черква би трябвало да бъде разбрано по три метода:

На първо място – величина и власт. На Гърция и на Константинополския патриарх им омръзна от съветската интервенция  и гледат на автокефалната Украинска православна черква като на метод да понижат размера ѝ. В Съюз на съветските социалистически републики две трети от съветските енории бяха в руска Украйна. Днес, въпреки Украйна да е с население колкото една трета от Русия, двете страни имат идентичен брой православни енории (14 000).

В Съветския съюз множеството енории на Руската православна черква бяха в Западна и Централна Украйна и това продължава да е по този начин и през днешния ден. Затова постоянно е било неверно Украйна да се дели на “Католически запад ” и “Православен изток ”. Много по-малко са православните църкви в Донбас [в който се води понастоящем военният спор с Русия].

Няма да има “гражданска война ” за религията и множеството миряни ще се причислят към новата Украинска автокефална черква.

На второ място – национална еднаквост. Съюз на съветските социалистически републики и Руската федерация употребяват приемането на православието през 988 година, с цел да настояват че Киевска Рус е била “първата съветска страна ”. Това погрешно изказване от време на време се повтаря и от западни публицисти и съвсем постоянно в западните “истории на Русия ”. Руската и западната историография подценяват съществуването на украинци доста епохи по-късно и постоянно ги обвързват с руснаците и беларусите.

Руснаците имат вяра, както Владимир Путин непрекъснато повтаря, че Киевска Рус е лобното място на трите славянски народа и желанието им по царско и руско време, както и в този момент, да останат в съюз. Онези, които се опълчват на концепцията, били работили за какви ли не западни империи, държавни управления и разследващи служби.

През 2007 година “Руский мир ” би трябвало да сплоти Беларус, Русия и Украйна към Руската православна черква и да стане ядрото на Евразийския стопански съюз. Путин и съветските националисти схващат под думата “руский ” трите народа (беларуси, руснаци и украинци) и се отнасят към украинците като към “малки руснаци ”. Украинците и руснаците, съобщи Путин през 2008 година на съвета Русия-НАТО, са “един народ ”, а Украйна била изкуствена страна.

Украйна отхвърля идеологията за “Руский мир ”, а поддръжката за участие в Евразийския стопански съюз спадна. Автокефалията ще укрепи растежа на украинския национализъм, поддръжка за националното обединяване и докара до финален бракоразвод с Русия.

На трето място – геополитика. Независимата Украинска православна черква значи, че Руската православна черква към този момент не е най-голяма в православието. Украинската и румънската ще бъдат съвсем идентични по-големина. Константинопол ще има неприкрит украински съдружник, когато се разправя с Руската православна черква. И до момента в който съветската черква е антизападна като режима на Путин, то автокефалната украинска православна черква ще бъде проевропейска.

Автокефалията ще задълбочи измененията в украинската еднаквост, която се отразява и в публичните изследвания. Настоящата еднаквост на Украйна се основава на европейска интеграция и разграничаване от Русия.

От 2014 година меката мощ на Русия в Украйна се срина. Само 1% от младите украинци поддържат съветския модел на развиване, до момента в който 69-71% от украинците му се опълчват, в това число 56% от рускоговорещите. В Русия, сочат изследванията, украинците виждат “агресия ” (66%), “жестокост ” (57%) и “диктатура ” (57%).

Руската православна черква – последният източник на Путиновата мека мощ – в този момент изчезна и излизането на Украйна от съветската орбита е необратимо.

Създаването на автокефална Украинска православна черква е огромният удар на Украйна по Путиновата експанзия.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР