Тъпани и гайди огласиха Девня в последните часове на Сирни

...
Тъпани и гайди огласиха Девня в последните часове на Сирни
Коментари Харесай

На Сирни заговезни девненци усетиха пречистващата сила на огъня

Тъпани и гайди огласиха Девня в последните часове на Сирни заговезни. По остаряла традиция след свечеряване в разнообразни точки на общината бяха запалени буйни огньове от сухи борови дървета и съчки. 
Кметът Свилен Шитов и ръководителят на Общинския съвет Владимир Ненков се включиха в огнения обред на поляната на ул. "Дунав " в кв. "Девня 1 ", където се събраха много хора. 
По-младите желаеха амнистия от по-възрастните, с което бе изпълнена християнската традиция за всеопрощение в навечерието на Великия пост. Народни песни и хора́ се извиха край огнената клада. Майстори на домашното вино бяха донесли от гроздовата напитка и мезета, с цел да почерпят присъстващите. След като пламъците поспаднаха, мъжете започнаха да прескачат огъня, като пръв това стори кметът Свилен Шитов. 
Езическият обред, прочут като "Олелия ", "Поклади " и "Пали панер ", се прави за здраве и благодат през годината. По-смелите прескачат пламъците, като по този метод се освобождават от насъбраните енергийни блокажи през зимата и се зареждат с нови сили. Изпълнението на зрелищния ритуал продължи до късно вечерта, а кметът пожела на девненци лек пост.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР