Таня Христова е кмет на Габрово от 2011 г. Тя

...
Таня Христова е кмет на Габрово от 2011 г. Тя
Коментари Харесай

Кметът на Габрово: През 2017-та реализирахме обекти за 30 млн. лв.

Таня Христова е кмет на Габрово от 2011 година Тя е магистър по финанси и по британска лингвистика. Била е две години (2010-2011) шеф на политическия кабинет на министъра по ръководство на средствата от Европейски Съюз. По-рано е била зам.-кмет по стабилно развиване на община Габрово, съветник на свободна процедура при подготовката на планове с външно финансиране, информативен съветник в клуб „ Отворено общество “, учител по британски език.
Г-жо Христова, каква година изпратихте за община Габрово и за Вас като кмет?
2017-та година беше интензивна за община Габрово от позиция на многото планувани начинания и огромна част от които успяхме да осъществяваме. Слава Богу, годината беше спокойна от позиция на бедствия - нещо доста значимо, което се надявам да продължи и отсега нататък. Ще се опитам да направя къс преглед на това, което реализирахме. В Габрово извънредно интензивно се изпълняваше план по Оперативна програма " Региони в напредък " с три основни зони за града на стойност над 30 млн. лева Той включва благоустрояване на междублокови пространства на квартал в Габрово, покрай остаряло кръгово кръстовище, което също се реконструира. С създаване на нова организация на придвижване, зони за паркиране, енергийно дейно осветяване, системи за видеонаблюдение. Другият основен обект е благоустрояване на зона към " Шиваров мост " с създаване на кръгово кръстовище за възстановяване на транспортната проводимост и понижаване на опасности от ПТП. Това беше извънредно конфликтна зона, проведена към този момент по нов метод. Този обект включва и благоустрояване на междублоковите пространства в прилежащата зона с създаване на алейна мрежа, зони за паркиране, детски и спортни площадки. Третият основен обект е създаване на източна градска улица с благоустрояване на остарял тунел. Тук се основават условия за обходен път в източната част на централната градска зона. Обектите са осъществени, останали са единствено дребни елементи.
Наскоро дадохте старт на плана за развиване на резистентен градски превоз. Определихте го като най-значимият за Габрово. Какво следва да вършиме по него?
Да, това е извънредно значим план за нашия град. Той включва благоустрояване на градската среда и основаване на условия за по-добра организация на зони и кръстовища. Общата му стойност е 13,4 млн. лева Може би най-важното, което ще се случи по него, е закупуване на 14 нови екологични рейса. Нашата упоритост е по-голямата част от тях да са електрически. Ще бъдат внедрени информационно-комуникационни технологии във всички градски транспортни средства. На спирките ще се слагат осведомителни табла за идващите рейсове в действително време. Част от този план е и създаване съвременни интелигентни светофарни уредби на няколко от основните кръстовища. Ще се построява и налична среда за хора със усложнения в напредването и майки с колички. Предвиден е ремонт и рационализация на пешеходни подлези в две оживени зони покрай Дома на хумора и до автогарата. Те ще бъдат снабдени с асансьорни уредби. Бих желала да загатна за още един значим план, който стартира през 2017 година и ще приключи през 2018 година - за вложения в просветителната инфраструктура.
Колко обекта са обезпечени с него?
Две са учебните заведения, които ще бъдат напълно актуализирани и осъвременени - ОУ " Св. св. Кирил и Методий " и ОУ " Цанко Дюстабанов ", с план на стойност 4 599 000 лева Тези здания ще станат освен енергийно ефикасни, само че с напълно вътрешно възобновяване и благоустрояване на дворните пространства. Ще се изградят така наречен " умни " кабинети с съвременна информационно-комуникационна техника.
По Ваша самодейност стартира акция за доизграждане на новия храм в кв. „ Младост “. Как потръгна тя?
Да, това е извънредно благородна и, имам вяра, значима за всеки габровец самодейност. Храмът е с затрупан купол. Средствата, нужни за изцяло довеждане докрай, са близо 400 000 лева Общината дружно с БПЦ стартирахме акции и имаме вяра, че всеки габровец ще даде своя принос и ще успеем през 2018 година - след цели 117 години, да се поздравим с създаване на нов храм в Габрово, в един от най-младите квартали.
Имате подслон за бездомни хора. Как го обезпечавате?
От няколко години всяка зима даваме покрив и топла храна на хората, които за жалост по разнообразни аргументи са останали без дом. Това се трансформира в традиция и самите бездомници знаят, че всяка зима могат да намерят поддръжка от община Габрово. Много жители и компании се включват с дарения. Осигуряваме пространства, покрай постройката на общината, където те да бъдат обгрижени. В тази самодейност работим в добър синхрон както със обществени сътрудници - дирекция " Социално подкрепяне ", МБАЛ " Тота Венкова ", органите на реда. Заедно съумяваме да създадем доста добра организация и да не разрешаваме нито един човек в студените зимни дни да остане без покрив над главата и топла храна.
" Етъра " ще бъде скоро с нова визия. Какво е замислено за него?
Може би множеството хора съумяха да видят новата образна еднаквост на " Етъра " - нов образ и брандиране. В момента интензивно с администрацията му се приготвяме за кандидатстване с план за туристическа инфраструктура. Изтичат финалните дни за план на хотела към " Етъра ", който е част от комплекса. Предвижда се също една от постройките, където сега е ситуирана администрацията, да бъде превърната в пространство за експозиции и да обогати съдържателно и събитийно самодейностите. Предстои значим стадий, в който " Етъра " ще се развива по актуален и съвременен метод, по който да притегля повече гости - както български, по този начин и задгранични.
Финансово по какъв начин стои общината?
Слава Богу, успяхме да приключим 2017 година без финансови отговорности. Справихме се с по-голямата част от плануваните вложения. В взаимозависимост от периодите на договорите, някои ще бъдат разплатени тази година. Бих желала да подчертая, че заложените цели за събиране на локални налози и такси са реализирани, а някои даже надхвърлени като цел. Това е една добра вест. Считам, че това е значително и оценка от жителите за работата на общинска администрация за напъните, с които желаеме да отговорим на рационалните претенции на жителите, които непрестанно се усилват. Този месец следва да внесем план за 2018 година Надявам се да успеем с лимитираните благоприятни условия да осъществяваме начинания, които значително да удовлетворят упованията на хората. Инвестициите са свързани с благоустрояване на градската среда и дребните обитаеми места - възобновяване на паркове, реконструиране на улици. Планирали сме една немалка част от квартал в Габрово с запас от над 1 000 000 лева да бъде благоустроена - създаване на улична мрежа, зелени зони, отделяне на паркоместа и зони за отдих и спорт. Планираме да насочим вложения в спортна инфраструктура - за дребен футболен терен с изкуствена трева. Планираме пилотно да стартираме да построяваме подземни площадки за разделно събиране на битови боклуци.
Подземни!? От къде е концепцията?
Видели сме у нашите побратимени градове, най-много в Швейцария. Има сходни решения и в български градове. Имаме редица начинания за повишение осведомеността на хората за разделното събиране на боклуци по този начин, че по-голямата част от него да се оползотворява като запас. Тази самодейност ще бъде прилагана във от ден на ден градове. Общините би трябвало да ги осъществяваме по отношение на смяната на метода, по който се пресмята и събира такса боклук. Знаете, че след две години ще се заплаща съгласно количеството боклук. Ние би трябвало да създадем по този начин, че таксата да бъде рационална, търпима, обективна. И с всички ограничения да сътворяваме условия, които ангажират хората с разделно събиране, тъй като то има значение както за сумата, която те заплащат, по този начин и за запазване на околната среда и качеството на живот. Надявам се да има опция за външно финансиране на нововъведения, които да бъдат тествани с хората в действителна среда.


Етикети:
Предишна Случайна вест Следваща ОЩЕ ОТ Интервю  Иван Костов: АЕЦ Иван Костов: АЕЦ " Белене " е губещ план  Кметът на най-голямото село в България: Тук получаваш удобствата на огромния град Кметът на най-голямото село в България: Тук получаваш удобствата на огромния град  Кметът на Левски: Договорът за саниране е доста съществено заработен подарък Кметът на Левски: Договорът за саниране е доста съществено заработен подарък  Кметът на Мадан: Нямаме заеми и задължения, а общинската ни болница е на облага Кметът на Мадан: Нямаме заеми и задължения, а общинската ни болница е на облага  Светослав Георгиев, хотел Светослав Георгиев, хотел " Маринела ": Посрещаме европредседателството с доста нововъведения Интервю Още Кметът на Габрово: През 2017-та реализирахме обекти за 30 млн. лева
Таня Христова е кмет на Габрово от 2011 година Тя е магистър по...
Иван Костов: АЕЦ " Белене " е губещ план Кметът на най-голямото село в България: Тук получаваш удобствата Кметът на Левски: Договорът за саниране е доста съществено заработе Кметът на Мадан: Нямаме заеми и задължения, а общинската ни болница коментара 0 Коментара Кафене добави коментар добави коментар Име: Всички Мъж Жена Защита: Избери типаж  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Избери страст  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Стари аватари  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Вашият коментар Затвори Коментирай
Екипът на actualno.com ви благодари, че употребявате кирилица за вашите мнения. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и персонални нападки, или обиди на расова, полова, етническа или верска основа, той ще бъде заличен от модератора на уеб страницата.
Най-стари Най-нови Най- Най- НАЙ-СПОДЕЛЯНИ  missing image Тръмп: Имам по-голям нуклеарен бутон от този...
В отговор на изказването на севернокорейския водач Ким Чен Ун (че нуклеарният бутон е непрекъснато на бюрото му), американският държавен гла...
През 2018 година се чака разширение на кома... Обновяват площада на Мадан с 1 млн. лева Няколко новогодишни въпроса, до момента в който сме в... 10 фотоси, които ще ви пренесат в духа на... НАЙ-ЧЕТЕНИ  missing image Изключиха версията за самоубийство: Всич...
„ Става дума за шесторно ликвидиране, изключвам опцията за самоубийство. Всичките са убити с огнестрелно оръжие не с един, а с м...
Издирваната Кети Кюхова е убита и изхвърле... Дневен хороскоп за 4 януари Най-неочакваните контузии по време на секс Майка осъди сина си да ѝ компенсира грижит... НАЙ-КОМЕНТИРАНИ  missing image Иван Костов: АЕЦ " Белене " е губещ план
Бившият министър председател Иван Костов, който управлява Центъра за разбори и ръководство на риска (ЦАУР), даде изявление за уеб страницата Bulenergyforum. Г-н...
Ратифицирането на Истанбулската спогодба... Димов се заел с изтичащия проект за " Пирин ",... Откриваме председателството със сурвакари... Симеонов: Осем от министрите гласоподаваха про...  www.expert.bg  Смесват ли родните бензиностанции горивото с вода? Смесват ли родните бензиностанции гориво...  Индексът Никей се качи до 26-годишен връх Индексът Никей се качи до 26-годишен връ...  В България се трансферират приблизително по 5100 парцела на седмица В България се трансферират приблизително по 5100...  Асен Генов: В случая с Банско страната раздава апетитни хапки на олигарси Асен Генов: В случая с Банско страната...  www.iwoman.bg  Една зодия ще се ВЛЮБИ в хороскопа за 4 януари Една зодия ще се ВЛЮБИ в хороскопа за 4...  Качествата, които вършат дамата Козирог по-специална Качествата, които вършат дамата Козирог...  5 трендове при бижутата през 2018 5 трендове при бижутата през 2018  Как да се предпазим от грип Как да се предпазим от грип  http://www.sportlive.bg  Мачовете по малкия екран през днешния ден (04.01) Мачовете по малкия екран през днешния ден (04.01)  Окончателно: Анди Мъри пропуща и Australian Open Окончателно: Анди Мъри пропуща и Austra...  Григор стартира отбраната на трофея в Бризбън Григор стартира отбраната на трофея в Бриз...  Ювентус - Аталанта е вторият полуфинал за Купата на Италия Ювентус - Аталанта е вторият полуфинал з... Интервю Още Кметът на Габрово: През 2017-та реализирахме обекти за 30 млн. лева
Таня Христова е кмет на Габрово от 2011 година Тя е магистър по...
Иван Костов: АЕЦ " Белене " е губещ план Кметът на най-голямото село в България: Тук получаваш удобствата Кметът на Левски: Договорът за саниране е доста съществено заработе Кметът на Мадан: Нямаме заеми и задължения, а общинската ни болница Нови Най-четени Най-коментирани Кметът на Габрово: През 2017-та реализирахме обекти за 30 млн. лева... 47 0 Радев ни „ просълзи “ с безграничния си популизъм и загърби най-важното... 73 0 Хизбула: Войната в Сирия ще завърши след 1 - 2 години... 42 0 Трети пол или принуждение над дами - кой по какъв начин чете Истанбулската спогодба?... 125 1 Експерти: В Иран стачкуват бедните и безработните... 54 0 Изключиха версията за самоубийство: Всички в Нови Искър са били убити 5077 5 Издирваната Кети Кюхова е убита и изхвърлена в бунар 4913
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР