Таня ГЛУХЧЕВА, ПекинВ часовете по финанси и мениджмънт се изучават

...
Таня ГЛУХЧЕВА, ПекинВ часовете по финанси и мениджмънт се изучават
Коментари Харесай

Тайната на китайското икономическо чудо

Таня ГЛУХЧЕВА, Пекин
В часовете по финанси и мениджмънт се учат " Германското икономическо знамение ", " Японското икономическо знамение ", само че никой и думичка не обелва за " Китайското икономическо знамение ". Дали повода е, че то продължава? Или евентуално, тъй като доста хора към момента не могат да повярват поради идеологическото си тесногръдство, че една социалистическа страна може да стане за относително къс интервал от време втора икономическа мощ в света. А и както по всичко проличава - в напълно близко бъдеще - даже първа. 
Истината е, че тайната на този триумф се състои от редица " подтайни ". Така да вземем за пример, преди всичко, китайците > не отхвърлят нито един стадий от историята си  > Китайците с горделивост демонстрират на чужденците дроновете, които създават
Не протягат ръка на предишното. Напротив, то е там, с цел да се учат от него и да надграждат. Подобно на всички нации е имало моменти на липса на разцвет. Да, и те са имали купонна система и са били лишавани от редица неща. " Спомням си, че когато бях дребен, преди 40 години, родителите ми не можеха да си разрешат да ми купят колело ", споделя локален мъж. " Разбира се, освен на мен. Приятелите ми също нямаха благоприятни условия. А през днешния ден? Няколко десетилетия по-късно можем да си позволим доста повече от едно колело! ", добавя с горделивост той. 
От икономическа позиция, в Китай могат да се прегледат 3 стадия на развиване. Първият обгръща интервала сред 1949-1978 година Това е така наречен време на " домашна циркулация ". През тези близо 30 години производството е било ориентирано към облекчаване на потребностите на популацията. Което никога не значи, че страната е била затворена за непознати хрумвания. Между 1953-1957 година са получавани помощи от Съюз на съветските социалистически републики и Източна Европа. Отивали са руски учени да преподават, който е имал опция се е обучавал в Съюза. Като минус на тези години може да се уточни, че изкупните цени на селскостопанските артикули са били мощно занижени и надлежно производителите им са получавали доста по-малко пари, в сравнение с трябвало. 
Но последователно ръководещите са почнали да си дават сметка, че е нужна промяна. От 80-те години на предишния век, Китай стартира да развива търговски връзки и със Съединени американски щати. Започва вторият стадий от икономическото развиване (1979-2020 г.). Страната се трансформира във " фабриката на света ". Произвеждат се всевъзможни артикули за експорт. Лошото е, че спортни облекла, които в чужбина биха се продавали за 40 или 50 $, носят на китайския бизнес - едвам 5. Но всяко начало е мъчно.> В ролята на положителния възпитаник > " Китай през днешния ден е там, където е, тъй като постоянно е бил добър възпитаник ", споделя професорът по стопанска система Янгхуа Хуанг от университета " Ренмин ". " Ние следим какво се случва по света и се стараем да не позволяваме непознатите неточности. Учим се от най-хубавите - по какъв начин са го постигнали, какво са създали. Вследствие на нашата индустриализация, през днешния ден над 570 милиона души са се облагодетелствали. Доказахме, че социализъм и беднотия не са синоними, тъй че да спрат да слагат знак за тъждество сред тях. "
Третият стадий е едвам първоначално си (2021-). Но към този момент е почнало осъществяването на новия 30-годишен проект за развиване. Той съчетава детайли на предходните два - ще бъде ориентиран както към локалните, по този начин и към чужденците. Редица огромни международни компании към този момент влагат в азиатската страна, други следва да сключат покупко-продажби.
Все повече се търсят китайски камери и фотоапарати поради високото им качество
Китай и Съединени американски щати са най-големите противници във връзка с софтуерното развиване. Ако до напълно скоро Щатите смятаха, че са незаменими, то през днешния ден ситуацията е напълно друго. И на Запад има от какво да се тормозят. Защото китайският народ не се задоволява с постигнатото. Напротив - желае да премине нови хоризонти и знае, че е изцяло допустимо. Историята го е посочила и потвърдила към този момент. Всяка година минимум 8 милиона висшисти се включват със свежи сили на трудовия пазар. А какво ще ни предложи третият стадий - занапред следва да забележим. Пазарът взема решение, а държавното управление прави нужните проекти.
Редица страни, най-вече африканските, без значение от западното въздействие, > желаят да почерпят от китайския опит  > Етиопия стартира да създава обувки. И това е похвално. Винаги се стартира отнякъде. Преди години Китай също беше прочут най-вече с обувки, облекла и играчки, а през днешния ден - телефони, компютри, електрически коли и рейсове. Важното е да се върви малко по малко. И да не спираш да правиш едно нещо, за сметка на друго. 
През 20-те години на XXI в. единствено обезпечаването на работа към този момент не задоволява хората. Повечето от тях имат пари и благоприятни условия. Затова те са на напълно нов стадий - опазването на околната среда. Който желае да стартира бизнес в Китай, би трябвало да покаже, че ще го направи по " зеления метод ", т.е. - ще пази природата. Това несъмнено, е доста по-добрият вид, от европейския метод на мислене. Където политиците не се вълнуват от потребностите и проблемите на популацията (голяма работа, че има толкоз безработни/бедни/гладни/бездомни/висока инфлация...), значими са климатичните промени! Те, сами по себе си, не са за подценяване, само че бързо допитване до учени или консултация с научни писания, ни демонстрират, че в исторически проект е имало интервали на стопляне и на захлаждане. На нас ни се пада да живеем в миг на повишение на температурата. Но това е природа, не можем да се борим с нея. А политиците, не трябва да си намират оправдания, а да се научат да бъдат... положителни възпитаници, преди да поглеждат и протягат ръка към властта.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР