Таня Благоева, редактор в Международния отдел на агенция БГНЕС ....... В разгара

...
Таня Благоева, редактор в Международния отдел на агенция БГНЕС
.......
В разгара
Коментари Харесай

Честит ден на киното, което променя света

Таня Благоева, редактор в Международния отдел на организация БГНЕС

.......

В разгара на международните спорове и катаклизмични феномени като Covid-19 и климатичните промени, в хода на геополитическо преструктуриране и необратим развой на световно изменение на цели и посока на развиване на общества и народи, съществуват фактори, облечени в прозвището " власт в сянка ", чието влияние от време на време е от съдбоносно значение.

Такъв фактор, зародил се хилядолетия обратно в античната история на света, е изкуството да се претворяваш в разнообразни облици и подиуми, въздействайки по този метод на настройки и усещания.

От появяването на тогавашните жертвоприношения преди новата епоха, когато, превъплъщавайки се в представители на боговете, античните шамани са упражнявали голяма власт над обществото, до днешните високоплатени драматурзи, сценаристи, режисьори и артисти - потреблението на измислени облици за изявление безнаказано на неуместни истини, ориентиране напразно в мечтаната посока, подкопаване, възвеличаване - неизбежно се е обрисувало като проявяване на " скритата власт ".

В театралните среди това изкуство е възприето като метафора на политиката със своите основни артисти и второстепенни функции. Театърът изважда на показ това, което политиката се пробва да скрие, настояват анализатори. От Есхил до Дарио Фо, от Расин до Брехт, от Шекспир до Камю - безпределно доста са пиесите, носещи политически смисъл.

Освен да изобличава неравенството и да жигосва ръководещите обаче, театърът е и възвеличавал великоплепието на властта, както е известно да вземем за пример от дворните представления при Луи ХIV. Неслучайно Кралят Слънце е бдял педантично над програмата и режисурата на спектаклите.

Отекват думите на Виктор Юго от предговора на “Лукреция Борджия ”: “В наше време театърът има голямо значение. Театърът е естрада. Театърът е амвон. Театърът приказва мощно и високо. Театърът е нещо огромно и съществено. Той има национална задача, обществена задача, човешка задача ”.

В съвремието тази функционалност намира своето продължение в друго властимащо изкуство - киното. Киното подлага на критика свят на операции и ползи, с капацитет да основава сериозна маса измежду феновете.

" Искаме да използваме киното като политическо пространство, да представим политически тематики, които другояче по този начин и не намират място в медиите ", споделя Лике Ран от управлението на кинофестивала " Глобале " в Берлин през 2011 година

Отдавна към този момент никой не подценява киноиндустрията като мощно оръжие за операция и средство за смяна на направления в международен мащаб. Между 30 и 40 милиона са феновете на връчването на премиите " Оскар " всяка година. Голяма част от събитията, които срещаме в сюжетите на най-касовите продукции, след десетилетие или две се трансформират в действителност. Исторически събития, портрети на трансформирали света персони, международни провали или триумфи на човечеството, на екрана се претворяват по метод, който да пробуди и най-незаинтересования, който оформя възгледи и дава решения.

Киното като предвестител на световни промени или манипулатор има своите проявления в голям брой екранни шедьоври. Достатъчен е образецът със сериала " Черното огледало " - антология за технологиите и методът, по който трансформират живота ни. Още през 2011 година сериалът демонстрира неща, трансформирали се в действителност десетилетие по-късно. А посланията във всяка серия са все по-актуални през днешния ден.

Холивуд придобива все по-осезаема мощ и влияние, освен посредством историите, които споделя, само че и чрез своите основни настоящи лица - актьорите. Съзнавайки своето въздействие измежду феновете си, за някои от тях облиците им на екрана към този момент не са задоволителни, с цел да насочат послания и пазят дела. Ето за какво те излизат отвън рамките и трансформират любовта на почитателите към себе си в мощно оръжие. Те трансформират отзиви на милиони почитатели за даден политик, разобличават ръководството на различен, приканват към отбрана на дела като опазването на амазонските гори и океаните, набират средства за фондове в помощ на бежанци, като тези, бягащи от войната в Украйна.

Сред трансформиралите известността си във " власт в сянка ", се открояват избрани холивудски звезди, които със своята харизма и непоколебима решителност за отстояване на позиции, водят до смяна в настройките на голям брой хора по света, даже с цената на риска от низвергване и загуба на вселенската обич.

Шон Пен

След експлоадирането на войната в Украйна, една холивудска персона се открои измежду останалите. Първи, застанал намерено на страната на украинския президент Володимир Зеленски, американският артист и режисьор Шон Пен се озова мигновено в Киев и започва фотосите на документален филм за съветската инвазия. Двукратният притежател на " Оскар " беше сниман да участва на държавна конференция в Киев и можеше да бъде забелязан да се среща с Володимир Зеленски във видеоклип, оповестен в формалния акаунт на украинския президент в Instagram.

В обява на украински език на страницата на президентската канцелария във, бе написано: " Шон Пен е измежду тези, които поддържат Украйна, от мястото на събитията, тук, в Украйна. Нашата страна му е признателна за тази демонстрация на храброст и почтеност. Пен показва храброст, каквато липсва на доста други, в това число на някои западни политици ".

По-късно той подписа съглашение, съгласно което неговата фондация CORE стартира да оказва помощ на украинските бежанци в Полша. По силата на съглашението сред CORE, чийто съосновател е той, и община Краков фондацията откри офис в историческия град в южната част на Полша и дава просветителни действия, а също по този начин преустрои незаети пространства, с цел да настани към 50 бежанци.

В последната си демонстрация на съпричастност, Пен донесе статуетката си " Оскар " в Киев и я подари на Зеленски.

Шон Пен и преди е привличал вниманието с навлизането си в политиката и настоящите тематики, изключително откакто дружно с мексиканско-американската актриса Кейт дел Кастийо интервюираха мексиканския наркобарон Хоакин " Ел Чапо " Гусман, до момента в който той беше в неопределеност.

През 2018 година бе обявено, че Пен е в Турция и снима към момента неизлязъл документален филм за убийството на саудитския публицист Джамал Хашоги в консулството на кралството.

Бен Стилър

Актьорът, прочут най-вече със своите комедийни превъплъщения, надали в миналото е считан за сериозна и преследваща дела персони. Доскоро. Защото той също влезе в светлините на прожекторите като един от най-яростните покровители на украинския народ след съветското навлизане.

Стилър отпътува за Полша, с цел да " прави каквото може " в помощ на бежанците от Украйна. Той разгласява в формалния си профил в Инстаграм фотография, на която се вижда, че се намира в склад и беседва с две дами. Надписът гласи: " Току-що дойдох в Полша с Върховния комисариат на Организация на обединените нации за бежанците, с цел да се срещна със фамилии, чийто живот е бил раздран от войната и насилието в Украйна.

Милиони хора са били принудени да изоставен домовете си, като над 90% от тях са дами и деца. Тук съм, с цел да науча, да споделя истории, които илюстрират човешкото влияние на войната, и да засиля апелите за взаимност. Надявам се, че ще ме последвате и ще споделите личните си послания в поддръжка на хората, които са напуснали домовете си в Украйна, и на хората, които са били принудени да бягат по целия свят.  Всеки има право да търси сигурност. Който и да е, където и да е, по всяко време. "

По-късно Стилър посети и укрепения комплекс на Зеленски, с цел да изрази персонално своята поддръжка. „ Ти си моят воин “. Така американският комедиен артист се обърна към президента на Украйна.

В отговор Русия наложи наложи наказания на него и сътрудника му Шон Пен, като забрани влизането им в тсраната.

Мила Кунис и Аштън Къчър

Докато ужасите на войната не престават да изтезават Украйна и стотиците хиляди хора, които страдат в границите ѝ и бягат, с цел да се трансфорат в бежанци, родената в Украйна Мила Кунис и брачният партньор ѝ Аштън Къчър не стоят безучастни. Двамата стартираха акция за набиране на средства, която към този момент е събрала голямата сума от 37 млн. $.

Преди няколко месеца фамилията даде обещание да подари до 3 млн. $ за родината си, само че към този момент са събрали дванадесет пъти повече. Целта на начинанието е да се обезпечат краткосрочни жилища за всички бежанци, които бягат от страната, с цел да избегнат войната. Мила Кунис и Аштън Къчър споделиха, че откакто са видели какво се случва, не са имали време за губене и са стартирали GoFundMe.

Двойката се среща на снимачната площадка на телевизионното предаване That 70s Show, което слага началото на кариерата на Мила Кунис и съживява тази на Аштън Къчър. Оттогава и двамата се радват на триумф в Холивуд, само че също по този начин прекарват доста време в гонене на филантропски цели и потребление на въздействието си, с цел да оказват помощ на колкото се може повече хора към себе си.

Те преследват обаче и разнообразни цели. Мила Кунис влага време, пари и старания във фондация " Изглеждай добре... чувствай се по-добре ", която дава обещание да оказва помощ на дами, страдащи от последствията от рак. Мила Кунис, с поддръжката на Аштън Къчър, се стреми да помогне на дамите да се оправят с физическото влияние от рака, като им оказва помощ да възвърнат естествения си тип.

Аштън Къчър също се е отдалечил от актьорската специалност, с цел да концентрира напъните си в помощ на другите. През 2006 година артистът даде обещание да подари по 1 $ за всеки другар в MySpace, който завоюва за организацията Habitat for Humanity и прекара една седмица в градеж на къщи за тях в Централна Америка. След това сътвори фондация DNA, която се надява да отстрани трафика на деца в международен мащаб, като в същото време работи за реабилитацията на потърпевшите от него.

Актрисата се е преместила от Украйна в Лос Анджелис, когато е била дете, и се счита за американка; тя признава, че е доста горда и обвързвана с наследството си, даже го предава на децата си. Тя към момента приказва на съветски с родителите си и храни фамилията си с създадена от майка си храна, като в никакъв случай не се е отдалечавала от украинския жанр. Мила Кунис и Аштън Къчър може и да са американци, само че сърцата им са в Украйна.

За пръв път в холивудски скандал се замесва българска актриса. И то не с присъединяване си в евтина продукция, а в новото продължение на " Борат " на Саша Барън Коен в ролята на негова щерка.

Робърт де Ниро

От очевидна позиция при експлоадирането на пандемията от ковид до отявлена рецензия против някогашния президент Доналд Тръмп, звездата от " Разяреният бик и " Кръстникът " в никакъв случай не се е спирал да се насочва апели и показва намерено неодобрение.

Относно работата на губернатора на Ню Йорк, Андрю Куомо, във връзка с подхванатите ограничения в отговор на епидемията, Де Ниро сподели: „ Куомо прави ужасно своята работа. Той прави това, което Тръмп не прави “.

Актьорът се оплака от незадоволителната осведоменост по въпроса за пандемията и в частност от „ нелогичните “ дейности на американския президент.

“В момента като че ли сме в научнофантастичен филм, в сцена от пиеса на Шекспир. За разлика от Фаучи, който се оправя добре обаче, при президента става въпрос само за битка за преизбиране. На него даже не му пука какъв брой хора умират “, добави звездата.

Според Де Ниро, множеството от хората в ръководството на Америка имат положителни планове и желаят да създадат ситуацията в страната по-добро. Те не се концентрират върху това да провалят Тръмп или да вземат участие в някакъв тип схеми, те желаят просто „ нещо да бъде направено,да оказват помощ на този свят, на тази страна “.

Де Ниро се трансформира в един от най-ожесточените съперници на Тръмп преди последните избори за президент и намерено агитираше за галасуване в поддръжка на Джо Байдън.

" Няма нищо в този човек, който да компенсира грешките му, доколкото виждам ", сподели Де Ниро за Тръмп, преди да призове републиканците да не гласоподават за него.

" Той е подправен президент ", сподели също двукратният притежател на " Оскар " през 2019 година в изявление за " Късното шоу " на CBS и назова Тръмп " основен шут " и " простак ".

Саша Барън Коен

Ексцентрикът на Холивуд Саша Барън Коен от дълго време е прочут със своите провокации.

" Борат 2 " бе продължение на една продукция, смаяла критиците със смелостта си и отречена от доста от тях още с появяването си. Коен съживява Борат, когато, съгласно него, с избирането на Доналд Тръмп е настъпил " напредък на антисемитската, расистката, ксенофобската изразителност ".

" От самото начало на администрацията на Тръмп почувствах доста ясно, че вървим към авторитаризъм. И по тази причина знаех, че би трябвало да направя нещо, " споделя той.

В спорна сцена в новия филм, чието автентично заглавие е „ Borat Subsequent Moviefilm “ българката Мария Бакалова се показва за съветска кореспондентка, която интервюира Руди Джулиани в хотелска стая. Джулиани, юрист на американския президент Доналд Тръмп и някогашен кмет на Ню Йорк, е прилъган в спалнята на хотелски апартамент, в която има голям брой скрити камери.

Сцената хваща нищо неподозиращия Джулиани в меко казано, неуместна обстановка. Размазаните стоп фрагменти с Джулиани и българката стават международна сензация и провокират политически скандал дни преди изборите за президент на Съединени американски щати. Безспорно филмът става събитие, дръзнал да разобличи една порочна система и правейки го по метод, по който нито една холивудска продукция до тогава не е успявала.

" Това, което направихме с Руди, беше от решаващо значение. Искам да кажа, че направихме по този начин, че кино лентата да окаже въздействие върху изборите. Така че стоя зад тезата, че дейностите ни са етични, макар неприемливия за правото на персонален живот метод. Трябваше да създадем каквото можем, с цел да вдъхновим хората да гласоподават и да напомним за неморалността на държавното управление преди изборите. Не се колебая в морала на този филм. Много се гордея с това ", декларира Саша.

Това не е първият сходен случай за Саша. Политикът от Алабама и претендент за Сената Рой Мурсъди го съди след излъчването на политическата му ирония " Коя е Америка? " по Showtime през 2018 година Сериалът включваше клип, в който 50-годишният Барън се майтапеше с многочислените обвинявания на Мур в полови похищения против малолетни дами, които бяха разкрити по време на акцията му за Сената през 2017 година Въпреки че не бяха повдигнати наказателни обвинявания против Мур, който отхвърляше да е направил каквото и да е закононарушение, това не попречи на комика да се пошегува с него. В последна сметка Мур загуби мястото в Сената от Дъг Мур.

Леонардо ди Каприо

Като буен покровител на битката с климатичните промени и опазването на океанската микрофлора и амазонските гори, американският артист нееднократно е подлагал на критика държавното управление на Бразилия и неговите начинания в района.

Леонардо ди Каприо, който от дълго време се занимава с запазване на околната среда, насърчи бразилците да гласоподават против Жаир Болсонаро преди президентските избори тази година, като уточни смисъла на Амазония. Актьорът уточни, че " здравето на планетата " зависи от резултатите от идните парламентарни избори през октомври. Публикации на артиста в обществените мрежи привлякоха мощно вниманието към казуса с пожарите в горите на Амазония.

„ Бразилия е дом на Амазония и други екосистеми, които са сериозни за изменението на климата “, написа Ди Каприо в Twitter. „ Това, което се случва, има значение за всички нас и гласуването на младежи е основно да се подтиква смяната към здрава планета “, добави той.

Ди Каприо е първенец за по-активна отбрана на тропическите гори на Амазония, като подари $5 милиона през 2019 година за по опазването им.

Болсонаро бе изправен пред масирани рецензии поради политиката на държавното управление си в региона на околната среда. Той бе упрекнат, че е разрешил ускоряването на обезлесяването в района. Природозащитниците упрекнаха Болсонаро и неговото държавно управление, че си затварят очите за фермерите и дървосекачите, които разчистват земята в Амазония, която е най-голямата тропическа гора в света.

Ди Каприо разгласява и видео в Twitter от акция, наречена DefundBolsonaro.org, в която се твърди, че „ държавното управление на Болсонаро приема разрушаването на Амазонка до непоносими равнища “, и приканва вложителите да окажат напън върху президента да предприеме стъпки за отбрана на най-големите в света тропически гори.

Фондация " Леонардо ди Каприо ", благосъстоятелност на артиста, подари 100 млн. $ за битката с климатичните промени. Актьорът откри фондацията през 1998 година за разпространение на екологично схващане и образуване на няколко събития през годината за набиране на средства. През последните десетилетия Ди Каприо е подкрепил повече от 200 плана, които имат разнообразни цели като отбрана на дивата природа от изгубване, възобновяване на салдото, който нарушава екосистемата, опазването на океаните, изменението на климата и други сходни. Като дипломат на Организация на обединените нации той общуваше с политици, учени и деятели от разнообразни страни, изучавайки въздействието на климатичните промени, след което снима документален филм по въпроса, гледан от над 60 милиона фенове по целия свят.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР