Танцува и ухае дебютът на чешката писателка Анна Болава –

...
Танцува и ухае дебютът на чешката писателка Анна Болава –
Коментари Харесай

На езика на билките е написана Към тъмнината

Танцува и ухае дебютът на чешката писателка Анна Болава – и дружно с това хваща за гърлото с неочакваността си
АННА БОЛАВА изникна безусловно за една нощ на чешката литературна сцена – за един летен проливен дъжд, както става и с билките в книгата й „ Към тъмнината “ (издание на „ Пресей “, превод Деница Проданова).
Юни е най-хубавият месец в годината, споделя основната й героиня, само че все пак вместо благополучие, по-често изживява разочарования. Хубавите моменти пък се заменят с горест.
Книгата е хипнотична с всяка своя страница – проследявайки ориста на една билкарка. „ Към тъмнината “ е чудноват и пленителен роман за живот в лоното на природата, само че също и за човешката самотност. Защото когато приказваш езика на билките, този на хората се трансформира в неясен.
Билките са на всички места по страниците на „ Към тъмнината “, тъкмо те трансформират романа в невероятен. Главен воин са най-малко колкото Анна – дамата, която губи от ден на ден човешкия си облик и се трансформира в самовила. Но белким самовилите страдат толкоз мъчително?
„ Към тъмнината “ пристрастява като свежото благоухание на липовия цвят, държи те крепко като листата на живовляка, тежи, до момента в който не обърнеш и последната й страница, като орехови листа. Енциклопедия на природата е, само че и на човешката душа. А тъмнината в нея е доста, неизбродима, неизбежна…
Зад псевдонима Анна Болава в действителност стои 37-годишната в този момент Бохумила Адамова. Когато книгата й се появява в книжарниците, тя на процедура е незнайна – единствено с една стихосбирка зад тила си. Но читателите бързо трансформират „ Към тъмнината “ в същински шлагер. После идва ред на наградите… Книгата печели влиятелния приз „ Магнезия Литера “ и се трансформира в най-хубавия разказ на 2016-а.
… а когато късно вечерта оставите настрани „ Към тъмнината “, ще дочуете като основната героиня по какъв начин билките оживяват. Но за нея залогът ще е на живот и гибел. Защото разпознаеш ли гласа им, пътуването към тъмнината към този момент е почнало. А връщане в света на хората няма.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР