Танц от най-висока класа, съвременен цирк, в който изпълнителите „жонглират“

...
Танц от най-висока класа, съвременен цирк, в който изпълнителите „жонглират“
Коментари Харесай

Какво да гледаме на ONE DANCE WEEK

Танц от най-висока класа, актуален цирк, в който изпълнителите „ жонглират “ с повече от 100 автомобилни гуми и диджей музика, цифрови изкуства и литовски легенди, дует - проява на животинската природа на индивида – ONE DANCE WEEK крие доста изненадващи представления в програмата на 11-то си издание. Фестивалът за актуален танц ще се организира в Пловдив по време на уикендите сред 21 септември и 14 октомври, а към този момент всички знаят коя е огромната звезда.


Гръцкият вълшебник Димитрис Папайоану показва за първи път в България собствен театър. „ Великият умирител “ тотално носи почерка на надарения си основател – преносима сценография, живи картини и метафори, хибридни индивиди, разголени тела и разголени усеща. Автор както на дръзки камерни пърформанси, по този начин и на внушителните церемонии на Олимпийските игри в Атина и първите Европейски игра в Баку, Папайоану сигурно има доста български почитатели.
Неслучайно всички билети за представленията на 28 и 29 септември бяха изцяло изкупени, а уредниците оповестиха изключителна трета дата за всички искащи да се допрян до творчеството на гръцкия художник, хореограф и познавач на хубостта – „ Великият умирител “ може да гледате на 30 септември от 17:30 часа в Дом на културата „ Борис Христов “ - Пловдив.

На ONE DANCE WEEK обаче има още доста
Предпремиерата на #minaret на ливанския хореограф Омар Раджех открива фестивала на 21 септември. Спектакълът съчетава актуален танц, арабска музика и дронове на сцената, с цел да стачкува против всеобщото примирие с насилието. Откакто свят светува, умират хора и градове. Само че войната не е естественото положение на нещата. И не трябва да бъде.
Докато фрагменти на опустошения и гибел напояват медийното и виртуалното пространство, без да провокират съпротивителна реакция, най-малкото, което можем да създадем, е да си зададем един въпрос – какво е моята позиция. Или избирам да се върша, че нищо не се е случило.
Да, спектакълът може и да е обвързван с войната в Сирия и разрушаването на Алепо, само че в действителност насочва доста по-универсално обръщение оттатък Арабския свят, оттатък Близкия Изток, оттатък границите на страни, континенти, етноси и религии. Това обръщение е човешко и миролюбиво.
Повече от цирк
Не по-малко впечатляващ е спектакълът „ Нощ “ от Португалия. Тази динамична, физическа, само че в същото време прочувствена режисура се числи към относително непознатия у нас род на актуалния цирк, само че за сметка на това са привнесени и други изкуства - лирика, танц, образни изкуства и електронна музика. Тримата танцьори на сцената се гмуркат в дебрите на мрака, където, въпреки и обратно на множеството упования, също има светлина.

Нощта е непредсказуема. Дива сила. Чувства, подготвени да избухнат. Тела с усти, размекната почва под краката и крилати трепети. Отритнати хора измежду парчета и отломки. Всякакви корабокрушенци. Спектакълът е въодушевен от живота в крайните квартали и разпоредбите на подземния живот. Но това не постоянно значи нещо неприятно. Напротив. Именно това е чарът на нощта.
Животинско, доста животинско
Копродукция на фестивала е дуетът „ Хищникът “ с присъединяване на младите гръцки хореографи Дионисиус Аламанос и Дама Димитриади. Аламанос е танцьор, минал през трупата на световноизвестния хореограф Акрам Кан, и сигурно го чака огромна кариера на актуалната сцена. Първата поръчка идва точно с авторския театър „ Хищникът “, в който двамата с Димитриади вплитат тела, с цел да изобразят разнообразни скотски типове – бръмбар, слон, тотемни животни, снежен леопард.
Танцьорите демонстрират превъзходството на най-жестокия див звяр на планетата – индивида – над живата и неживата природа. Доминация, която в действителност е употреба. Красиво изпълнен, грациозен, с минималистични декори и резултати, този танцов дует не икономисва грозната истина на днешните двукраки – скъсахме връзката с целия останал свят. Мислим си, че сме победили природата, само че май единствено се заблуждаваме...

Само в границите на тази година спектакълът завоюва три награди от Международното съревнование за хореографски дуети в Ротердам 2018.
Една забравена дума
Любителите на актуалните изпълнителски изкуства ще имат опция да погледнат по-задълбочено към танцувалните трендове в Литва. Балтийската страна е показана с 3 разнообразни спектакъла в границите на фестивала.
Акцентът тук е „ Годос “, отдаден на от дълго време изчезналата от литовския език дума “godos”. Спектакълът от две елементи, дело на литовски и норвежки хореографи, е плетеница от минало, настояще и бъдеще – свят, в който се смесват женска сензитивност, митологични създания и видения от бъдещето. В едната част на спектакъла думата оживява посредством танц от антични създания и цифрови резултати, а в другата – като превода й на „ ария на сърцето “.
В програмата на ONE DANCE WEEK има още (авто)ироничен театър за танцовата специалност и сцена - “Съвременно?”; вълшебен натурализъм от танц, музика и заемки от компютърните игри и творчеството на писателя Хулио Кортасар - “Game Over”, както и към този момент обичайните млади хореографи от Азия, които занапред ще бъдат оповестени.
Всички представления от танцовия фестивал ще се проведат в Дом на културата „ Борис Христов “ - Пловдив. Билети и фестивален пас / festival pass може да намерите онлайн в системата на EpayGo.bg както и на касите на Easypay, а също и на новия билетен център на Easypay в Пловдив – ул. Княз Александър I №36. ONE DANCE WEEK се провежда от Фондация „ ЕДНО за Култура и Изкуства “ и е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Събитието е подкрепено от Министерството на културата на Република България.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР