Танкове, бойни бронирани машини, артилерия над 100 мм, самолети и

...
Танкове, бойни бронирани машини, артилерия над 100 мм, самолети и
Коментари Харесай

Защо Русия вече 10 години не изпълнява ограниченията на ДОВСЕ?

Танкове, бойни бронирани машини, артилерия над 100 мм, самолети и ударни вертолети – рестриктивните мерки на тези пет типа въоръжения залегнаха в Договора за елементарните въоръжени сили в Европа. Участници в него са 28 европейски страни плюс Съединени американски щати и Канада. Той Беше подписан през 1990 година и влезе в действие на 9 октомври 1992 година, само че преди да навърши 15 година отиде в небитието. Русия предложи в салдото на Договора да бъдат отразени новите действителности в Европа, само че НАТО блокира поправките и на 13 юли 2007 година Владимир Путин подписа декрет за излизане от Договора. Договорът разпределяше количеството въоръжения и военна техника в Европа сред Организацията на Варшавския контракт (ОВД) и НАТО. Всеки блок можеше да разполага с не повече от 20 хил танка, 30 хил бойни бронирани машини, 20 хил оръдия, 6800 бойни самолета и 2000 ударни вертолета.

Заради разпадането на Съюз на съветските социалистически републики Договорът не съумя да проработи и той беше модифициран и приспособен не блоково, а по обособени страни и армии. В обновената версия на съглашението руската квота беше разграничена сред някогашните републики, като на Русия беше избран предел не повече от 6400 танка, 11 460 бронирани машини, 6415 оръдия, 3450 самолета и 890 вертолета.

Договорът не обхващал областите, където Съединени американски щати били водачи – корабни групировки, крилати ракети с морско и въздушно базиране.

В края на 1990-те години се наложило преразглеждане на документа поради постъпването на нови страни от Европа в НАТО. В резултат било наложено в допълнение „ орязване” на квотата на Русия, а американците запазили правото си да държат в Европа толкоз въоръжение, колкото и в първичната „ блокова” версия на Договора.

Документът дефинитивно изгубил новост за Русия откакто НАТО стъпила на територии на някогашния Съюз на съветските социалистически републики. Назряла нужда не от преразглеждане на Договора, а от приемане въобще на нов контракт, само че Западът не желае да чуе за това.

Според разбиранията на съветското държавно управление Русия може да компенсира разширението на НАТО единствено като опълчи такава военна мощност, която Алиансът не може да смачка. Стана явно, че Западът схваща единствено езика на силата.

След 13 юли 2007 година Русия престана да осведоми сътрудниците си по Договора за преместването на своята бойна техника и прекратила достъпа на непознатите инспектори до войските. После тя напуснала и Съвместната консултативна група по ДОВСЕ, с което провокира безпокойството на Франция, Германия и Полша. Външните министри в изказване нарекоха тази стъпка „ още един обезпокоителен сигнал, изпратен от Москва”.

РЕДАКЦИЯ БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР