Танкери, натоварени с руски петрол и газ, кръстосват световния океан.

...
Танкери, натоварени с руски петрол и газ, кръстосват световния океан.
Коментари Харесай

Руски танкери кръстосват морета. Търсят купувачи, никой не им ще нефта!

Танкери, натоварени с съветски нефт и газ, кръстосват международния океан. Заради протеста на Запада обяче не е ясно дали целевите получатели ще одобряват доставките, защото Съединени американски щати и техните европейски сътрудници обмислят налагането на петролно ембарго върху Русия, написа " Financial Times ".

Совкомфлот е най-голямата съветска корабна компания и най-големият притежател в света на междинни танкери, които могат да транспортират сред 500 000 и 800 000 барела нефт. Компанията също по този начин оперира танкери за полутечен природен газ (LNG).

Миналата седмица 77 кораба на Совкомфлот са били в морето, съгласно данни на Windward, компания за морско разузнаване. Един от съдовете - NS Champion, бил предопределен да дебаркира в Шотландия, само че е върнат и е поел към Дания.

От Kpler, друга компания, която наблюдава придвижванията на танкери, разясняват пред изданието, че към момента няма забележителна смяна в моделите на търговия на корабите на Совкомфлот, добавяйки, че доста кораби към момента имат европейски пристанища като техни дестинации.

" Нашата догадка е, че това са кораби и товари, закрепени преди седмици ", споделя Матю Райт, старши анализатор на товари в Kpler.

Европейски Съюз към момента не е спрял кораби, свързани с Русия, да идват в неговите пристанища, само че се чака блокът да последва Англия при въвеждането на възбраната.

Глобалният петролен пазар е изправен пред най-голямото разтърсване след войната в Персийския залив през 1990-1991 година Традиционните търговски сътрудници на Русия търсят различни източници на доставки, което в понеделник увеличи цената на Brent, интернационалния нефт, до съвсем 140 $ за барел, до момента в който съветският нефт даже поевтиня.

Русия нормално изнася 5 милиона барела недопечен нефт дневно и 2,7 милиона барела рафинирани артикули. Европа взема към 60% от суровия й нефт и също по този начин е значим пазар за съветски дизел, мазут и бензин.

Търсенето на съветски нефт се срина от началото на нападението против Украйна и цените за танкери, които дебаркират в съветските пристанища, се покачиха с повече от 300 %.

Според Energy Aspects, по-голямата част от съветския нефт, който в този момент обикаля моретата, е платен и заплатен преди началото на боевете в Украйна.

" Но сега европейските рафинерии не купуват съветски нефт ", прибавя Financial Times.

Според JPMorgan, предварителните доставки на съветски недопечен нефт за март демонстрират спад от 1 милион барела дневно на товари от черноморските пристанища и спад от 1 милион барела дневно от Балтийските, плюс понижение с 500 000 в Далечния изток на Русия.

Освен това се чака загуба от 2,5 милиона барела под формата на петролни артикули дневно от Черно море.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР