Тандемът Силвано Пранди – Николай Желязков ще води мъжкия национален

...
Тандемът Силвано Пранди – Николай Желязков ще води мъжкия национален
Коментари Харесай

Николай Желязков: Ще гледаме напред с четиригодишна перспектива

Тандемът Силвано Пранди – Николай Желязков ще води мъжкия народен тим по волейбол на България. Италианският експерт остава отпред на " лъвовете ", а Желязков, който води първенеца Нефтохимик 2010 (Бургас), ще бъде негов асистент, с наклонността, по-късно той да поеме волейболистите ни. Николай Желязков съобщи, че главната цел пред тима ще бъде дълготрайното му създаване, а ето още какво сподели той в изявление за BGvolleyball.com за новата служба:

- Удовлетворен ли си от избора на УС ви двамата със Силвано Пранди да водите националните?
- Удовлетворен – не. Защото един треньор в никакъв случай не може да бъде задоволен. Всеки добър експерт желае повече и повече, старае се към по-високи хоризонти. Може да се каже, че съм щастлив, че ще работя със Силвано Пранди, който е един потвърден експерт. За мен това е нова част от работата ми. Всеки един треньор би трябвало да се развива и сигурно има какво да науча от него.

- Обсъждали ли сте към този момент взаимната ви работа?
- Да, говорихме, само че в елементи към момента няма по какъв начин. Очакваме да разберем програмата за това лято, която към момента не е одобрена от CEV. Дали и по какъв начин ще се проведат европейските квалификации и датите на мачовете. След това ще създадем краткосрочни и дълготрайни проекти и още обсъждаме всичко. Основното е да изградим един екип, една същинска стиковка с цел да има ползотворна работа.

- Предвиждате ли събиране на националния отбор?
- Да. Моето мнение е, че без значение дали ще има квалификации или не, момчетата би трябвало да бъдат събрани. Трябва да се тренира. Особено след толкоз дълъг интервал от отмора. Сега е идеално време да се води подготовка на мира, без мачове. Това ще ни разреши да повикаме по-млади състезатели. Когато не си притиснат от времето и от мачове, можеш да обърнеш внимание и на физическата подготовка и на всички останали аспекти от подготвителния развой, както и да обърнеш внимание на по-младите състезатели.

- Има ли в полезрението ти млади играчи, които могат да попаднат за първи път в националния отбор?
- Коментирахме уголемен състав с Пранди. При всички положения ще има новоповикани. Вратата е отворена за млади момчета. Зависи от всеки обаче дали ще се потвърди и дали ще остане. При всички случаи главната цел, която ще преследваме е плавна и постепенна последователност. Налагането последователно на млади състезатели в състава. Да се огледа напред с четиригодишна вероятност. Фактите демонстрират, че практиката да се мисли съревнование за съревнование не е ефикасна. Кривата на постигнатите резултати върви надолу. Затова би трябвало доста работа и главно самообладание. За да можем да изградим състав в дълготраен проект. В същото време, моето мнение, е че има още опитни и класни волейболисти, които могат да дадат още на националния отбор. Те би трябвало да останат и да бъдат образец за по-младите. Да не се прави неочаквана и бърза замяна на състава, а да има плавна последователност на поколенията.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР