Танър Дъдли е старши анализитор в консултантската компания HR&A Advisors,

...
Танър Дъдли е старши анализитор в консултантската компания HR&A Advisors,
Коментари Харесай

Танър Дъдли, имотен консултант: За да се променят градовете, са необходими данни

Танър Дъдли е старши анализитор в консултантската компания HR&A Advisors, която се занимава с обмисляне на градската среда. Компанията е работила по планове за смяна на Ню Йорк, Бостън, Сан Франциско, Остин и Ню Орлиънс. Дъдли бе един от лекторите на конференцията на " Визия за София ", на която екипите, които създават насоките за развиване на столицата до 2050 година показаха своя прогрес.

Защо огромните градове в Съединени американски щати търсят смяна?

- Основните проблеми на градовете в Съединени американски щати са едни и същи към този момент 50 години. Това са общественото неравноправие, неравният достъп на всичките им поданици до превоз и положително качество на живот. Освен това в Америка има огромно разделяне сред градския и селския живот. Централните зони на доста огромни градове в Съединени американски щати са ядрото на стопанската система. В тях са съсредоточени доста офиси, услуги, работни места, само че и доста тапи, тъй като американецът не слиза от колата си. Един от методите това да се ограничи е обезпечаването на различен превоз. Така тук-там по огромните пътни трасета се обособяват платна за придвижване само на рейсове от градския превоз. Трябва да се построяват и спомагателни железопътни връзки сред градовете - забележителна инвестиция, която се изплаща мъчно, само че има резултат върху трафика.

Освен това в централните зони би трябвало да има и жилищни здания. Именно тук идва казусът със общественото неравноправие, тъй като нормално цените там са високи и не всички могат да си ги разрешат.

Как постигате смяна?

- Развиваме публично-частните партньорства. Често локалната власт не разполага с задоволително финанси, с цел да строи жилищни здания, а вложителите не желаят да поемат огромни опасности. Най-често намираме терен, благосъстоятелност на градската администрация, където вложител да построи жилищна постройка, а част от жилищата в него да са по-евтини. Има разнообразни федерални и локални стратегии за финансиране на жилища, които и хората с по-нисък стандарт да могат да си разрешат. В Ню Йорк, да вземем за пример, има условие всяка нова постройка да има избран брой по-евтини жилища, без те да се разграничават от останалите в постройката.

За да се решат проблемите, първо би трябвало да има отворена и откровена полемика, каквато е да вземем за пример " Визия за София ". Също по този начин е значимо да се употребяват доста данни, с цел да се развият политики за смяна към по-добро.

Какви данни употребявате и по какъв начин ги получавате?

- В Съединени американски щати имаме доста добра база данни. На базата на тях локалната власт взима своите решения. Демографската работа на Съединени американски щати събира информация за популацията на всеки 10 година, а настрана на няколко месеца се вършат анкети измежду американците по разнообразни въпроси, всеки месец се разгласяват данни за равнищата на безработица по градове. Информацията е налична, можеш да влезеш в уеб страницата и да я свалиш. Така и жителите могат да вземат осведомени решения - да вземем за пример, когато избират жилище. Тя е потребна и когато жителите желаят да обосноват съществуването на избран проблем и да упорстват за решения.

Звучи, като че ли в България наличната информация не е доста, което може и да затрудни решаването на проблемите ви.

Климатичните промени могат ли да са мотив за смяна?

- Да, несъмнено. Нашата компания създаде проекти за ограничението на резултатите от климатичните промени в Бостън и Ню Йорк. Двата града са ситуирани на брега на океана, което ги прави уязвими за наводнения, за което би трябвало да се мисли занапред, тъй като равнището на водата се повишава с годините. В част от Бостън и в низък Манхатън предвидихме зоните, които са покрай океана, да станат паркове и отворени пространства вместо места за жилищно строителство. Работим доста интензивно в Ню Орлиънс, Луизиана, след урагана " Катрина " и се опитваме да създадем по този начин, че градът и жилищата да не бъдат разрушени от възможен нов вихър, само че и цените им да са налични за повече хора.

Важното е обаче да въвлечем повече хора в тези процеси, тъй като в Съединени американски щати мнозина не имат вяра в климатичните промени по политически аргументи. Разбрах, че в София имате проблеми с качеството на въздуха. Така че, с цел да решите казуса, би трябвало повече жители да го осъзнаят, за което са нужни и доста данни.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Места за живеене (22)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР