Тъмнокожата русалка е добре обоснована в науката на морската биология,

...
Тъмнокожата русалка е добре обоснована в науката на морската биология,
Коментари Харесай

Морска биоложка за Ариел: Логично е русалките да са тъмнокожи


Тъмнокожата нимфа е добре обоснована в науката на морската биология, твърди Карън Озбърн, специалист в региона и куратор в природонаучния музей „ Смитсониън “. Най-новата продукция от каталога на „ Дисни “ – римейк на класическата анимация „ Малката нимфа “, развълнува милиони хора по света, като разгневи значително от тях. Повод за разделянето стана кастингът, защото основната роля е поверена на тъмнокожата актриса Хали Бейли, написа " Площад Славейков ".

Първият филмов откъс на идния игрален филм, качен на 10 септември, към този момент е гледан близо 18 млн. пъти, само че отчита 2,2 млн. нехаресвания в платформата Ютюб. В актьорския състав са още Мелиса Маккарти като злата магьосница Урсула и Хавиер Бардем като Тритон, татко на русалката. Нищо от това обаче не притегли вниманието на феновете по този начин, както изборът на актриса в основната роля. Първият филмов откъс на „ Малката нимфа “ даде ход на десетки теории за какво русалката не би трябвало да има мрачен цвят на кожата, като множеството от тях прибягват до аргумента, че създателят на историята Ханс Кристиан Андерсен е датчанин и затова Ариел би трябвало да има датски корени или най-малко гръцки от страна на татко си Тритон.

Негативните реакции са систематизирани от хаштага #NotMyAriel (Това не е моята Ариел). От научна позиция обаче тъмнокожата нимфа е добре обоснована, споделя Карън Озбърн в изявление за „ Бъзфийд “, и акцентира, че рибите и морските създания „ отразяват околния свят “:

„ Движейки се по вертикала на водните басейни, в самото начало, покрай повърхността, множеството създания са сини, тъй като би трябвало да се слеят с небето над тях и да избегнат риска да бъдат изядени от хищници, дебнещи под тях. Има и така наречен „ огледални животни “, съвсем транспарантни, които отразяват това, което се намира край тях, добър камуфлаж за по-плитките води.

Слизайки към дъното, животните стават по-пигментирани, появява се наситено аленото – в дълбините няма по какъв начин да има алена светлина, тъй че да бъдеш червен, действително значи да бъдеш черен. По-надолу се виждат голям брой кафяви и черни риби, някои ултра черни “.

На въпрос какъв би бил идеалният камуфлаж на една нимфа, Озбърн разсъждава, че съдейки по описанието, тези измислени създания биха били транспарантни, с цел да се впишат добре в хабитата на дълбините, само че също по този начин и на по-плиткото, където евентуално биха ловували. „ Ако са транспарантни, биха се вписали най-добре в ситуацията, само че това щеше да е много мъчно за снимане – къде ще намерят транспарантна актриса? Следователно най-вече логичност би имало да са тъмночервени или черни “, добавя биоложката и прецизира, че дълбините евентуално биха били желано място за русалките, защото там ще са надалеч от човешкото въздействие.

Премиерата на „ Малката нимфа “ на огромен екран е на 26 май 2023 година

Всички са простаци в разногласието за цвета на русалката

Други обаче считат, че разногласието за външния тип на русалката е безусловно неправилен – освен тъй като изкарва нескрито расистки разсъждения, а тъй като този филм е толкоз конвенционален, че не заслужава сходно внимание и всички, забъркани в разногласието, са простаци от губеща страна, написа Стюарт Херитидж в коментар в „ Гардиън “.

„ Най-лошото на културните войни е, че изискват формулирането на мнение за неща, които безусловно не го заслужават. Пример: идния игрален римейк на „ Малката нимфа “. Този филм напълно не е от тези, които заслужават да заемат огромно място в съзнанието ни – историята е остаряла, разказана благодарение на технология, която ще остарее доста по-бързо от обичайна анимация, и във всеки различен сюжет би останал четири седмици на огромния екран, преди напълно да забравим за него. “

Вече е невероятно човек да остане безпристрастен в разногласието, счита Херитидж: или си на страната на тези, които не виждат по какъв начин една нимфа би могла да бъде цвят, друг от белия, или си от хората, които ще го гледат, просто с цел да не завоюват расистите. Целият този звук значи, че филмът сигурно няма да бъде съден по артистичните си качества.

„ А и това е „ Малката нимфа “, да му се не види! Ако предишните игрални акомодации на „ Дисни “ са някакъв знак, тогава този филм надали ще се категоризира като подобен – изяснява още Херитидж. – Ще бъде механично безчувствено упражнение за припомнянето на съществуваща интелектуална благосъстоятелност и няма да се приближи и грам до оригинала. Кога беше последният път, когато бяхте разчувствани от римейка на „ Аладин “ на Гай Ричи? Или от „ Дъмбо “ на Тим Бъртън? Нова игрална акомодация на „ Пинокио “ излезе в „ Дисни+ “ неотдавна и към момента не съм срещнал даже един човек, кадърен да откри и един атом сила, с цел да го гледа. Има десетки годни аргументи човек да не желае да гледа „ Малката нимфа “, фиксирането върху кастинга наподобява като ужасна загуба на сила. “
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР