„Там, където слънцето се среща с водата“ се казва новият

...
„Там, където слънцето се среща с водата“ се казва новият
Коментари Харесай

Доклад на Световната банка: „Там, където слънцето се среща с водата“


„ Там, където слънцето се среща с водата “ се споделя новият отчет на Световната банка, в който се разясняват новите плаващи слънчеви електроцентрали. Към септември тази година откритата мощ на плаващите слънчеви електроцентрали в света е към 1,1 ГВт. В съпоставяне със съществуващите 10 МВт към края на 2014 година това е забележителен растеж. Както се вижда от графика 1 става въпрос за внезапно нарастване на плаващите слънчеви електроцентрали в интервала 2017 – 2018 година

Световният капацитет за развиване на плаващи слънчеви електроцентрали съставлява съгласно най-консервативните калкулации на създателите на отчета към 400 ГВт, което подхожда на откритата мощ на всички слънчеви електроцентрали съгласно данните до 2017 година В подобен случай фотоволтаичните модули ще покриват към 1 % от повърхността на вътрешните изкуствени водоеми. Ако се задействат за такива цели 10 % от тяхната повърхност, капацитетът надлежно ще се усили 10 пъти – до 4044 ГВт.

Според създателите на отчета на Световната банка, финансовите разноски в този сегмент от фотоволтаиката са няколко пъти по-високи, в сравнение с при обичайните слънчеви централи построени на сушата, поради нуждата от потреблението на специфични потони, в допълнение съоръжение и на съставни елементи, които би трябвало да са с по-висока резистентност към околната среда. (0,8 – 1,2 $ за ват). В отчета се предлага съчетание на плаващите слънчеви мощности с хидроенергийни, защото могат да се допълват. В Португалия към този момент има сходен план (осъществен е от френски експерти в съдействие с енергийната компания на Португалия - EDP (Energias de Portugal, ръководеща огромен брой хидроенергийни обекти).
Плаващите електроцентрали са извънредно подобаващи за гъстонаселени райони, в които земята за създаване на слънчеви мощности не доближава и може би по тази причина на този стадий са по-популярни в азиатските страни. В отчета се показват също по този начин забележителните преимущества на плаващите слънчеви електроцентрали.

Докладът на Световната банка: http://documents.worldbank.org/curated/en/579941540407455831/pdf/131291-WP-REVISED-P161277-PUBLIC.pdf

В края на октомври бе публикувана информацията за строителството на най-голямата в Европа слънчева електроцентрала. Тя се построява в югоизточната част на Франция от компанията Akuo Energy. Мощността й е 17 МВт.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР