Там, където го няма семейството, трябва да има много по-силна

...
Там, където го няма семейството, трябва да има много по-силна
Коментари Харесай

Красимир Вълчев: Всички институции са ангажирани срещу неграмотността

Там, където го няма фамилията, би трябвало да има доста по-силна страна. Когато институциите работят дружно, тогава ще има резултат. Изискват се многочасови старания в тази тенденция. Смятам, че за момента всички институции са ангажирани против неграмотността.

Това изясни в предаването “Още от деня” по Българска национална телевизия просветният министър Красимир Вълчев във връзка на децата, които изпадат от просветителната система на страната.

,,Трябва да се възпита почитание на децата към учителя. Процесът на създаване на доверие е доста сложен. Трябва да се положат старания, най-много от страна на родителите. Също по този начин би трябвало да засилим възпитателната функционалност в учебното заведение, тъй като днешните деца ще бъдат утрешните родители'', уточни Вълчев.

,,Ще имаме проблеми във всички публични сфери, освен с учителите. Не можем да останем без учители, инженери, лекари… Най-големият дефицит ще пристигна след към 10 години. До 10-12 години ще бъде най-големият раздор. Днес все по-трудно се стимулира да станат учители. В тази връзка учителската заплата би трябвало да е по-висока от междинната за страната. Може би би трябвало да надвишава 120 процента'', разяснява министър казусът с фрагментите в образованието.

,,Образованието би трябвало да е съответно за пазара. Трябва да подготвим децата да бъдат готови за пазара на труда за специалности, които вероятно ще им трябват и през 2050 година. Трябва предприемачество, креативност, цифрови услуги. Трябва да им осигурим умения на основатели - такива, които ще основават изкуствен интелект. По тази причина вкарваме компютърно моделиране от 3 клас, с цел да се научат децата на логаритми, въпреки и на много обикновено ниво'', добави министърът.

,,Най-вероятно от 1-ви януари Национален институт по метеорология и хидрология ще бъде изведен от Българска академия на науките и ще премине към Министерство на образованието. Това е разновидността, който ми се коства най-справедлив за всички'', уточни Вълчев по отношение на ориста на института.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР