Там е сиво и прашно, но със сигурност е невероятно

...
Там е сиво и прашно, но със сигурност е невероятно
Коментари Харесай

Как би изглеждала почивка на Луната?

Там е сиво и прашно, само че сигурно е необикновено – на Луната . Досега там са стъпвали единствено астронавти-професионалисти, само че скоро могат да ги последват и туристи.Как би изглеждала почивката на Луната? споделя:

Според барон Мюнхаузен пътуването до Луната въобще не е комплицирано: право нагоре по бобеното стъбълце чак до лунния сърп. В реалност обаче това не толкоз елементарно и до през днешния ден едвам 12 души са стъпвали на лунната повърхност - до един астронавти от американската стратегия " Аполо ".

Засега лунни екскурзии няма

Русия разгласи, че от 2021 година ще стартира да изпраща туристи в космоса - но само в космоса, без визити на спътника на Земята. Китай пък възнамерява да построи база на Луната, само че към този момент не се знае по кое време. Най-конкретни са проектите на Съединени американски щати: те желаят през 2024 още веднъж да изпратят астронавти на Луната. За туристи не се загатва нищо.

Но пък има частни космически компании като “Blue Origin ” на изпълнителния шеф на " Амазон " Джеф Безос или " SpaceX "   на създателя на " Тесла " Илон Мъск. Той даже към този момент е приел резервация за идно лунно странствуване през 2023-та година - на японския милиардер Юсаку Маезава, който счита да вземе със себе си и хора на изкуството. В случая обаче има две уловки: първо, не се планира кацане на Луната, а единствено нейна обиколка от около 200 километра разстояние; и второ - в предишното частните галактически компании непрекъснато отлагаха началните дати за полетите си - заради прекомерно големите технически препятствия и провокации.



Как би изглеждала лунната почивка?

Междувременно астронавтите разполагат с много разнообразно меню - от ядки и плодова салата за закуска през наденички с гарнитура за обед до говеждо месо и сирене за вечеря. Въпреки това бъдещите лунни туристи не трябва да се надяват на деликатеси, въпреки НАСА да работи към този момент със звездни готвачи. По-голямата част от храната минава през интензивна термична обработка и лиофилизация, което я прави извънредно трайна. Пресните плодове са необичайност, а чипсът, да вземем за пример, е неразрешен, така като трохите могат да попаднат в арматурите или филтрите. Въпреки това има и добра вест: от 2015 година совалките разполагат с галактическа машина за еспресо, наречена " ISSpresso ".-->

Но никой не трябва да разчита на петзвездно лунно обслужване. " Ние не летим до Луната поради това, че че там е прелестно - всичко е сиво, прашно, има вакуум, ярка слънчева светлина, температурите доближават до минус 150 градуса през нощта и плюс 150 градуса денем ", казва  немският астронавт Александър Герст.
 Луна iStock/Getty Images
Предизвикателствата на необичайния курорт

Европейската галактическа агенция работи върху план, който включва построяването на " лунно село "   в идващите години. При това състояние там биха могли да бъдат одобрявани и туристи, смята генералният шеф на агенцията Йохан-Дитрих Вьорнер. Разбира се, към този момент става дума единствено за визия. Но това, което надали ще може да се избегне, е непрекъснатият звук от вентилационните мотори и помпите, които ще подсигуряват оцеляването на лунните гости.

Почивката в космоса наложително ще би трябвало да е дейна. Защото извънземният престой слага хората пред особени провокации: сърцето се свива, слъзните жлези стопират да работят, уригването е невероятно. Мускулите атрофират, заради което би трябвало всеки ден да се спортува. Но пък с невероятен аспект към към Земята.

В екскурзионната стратегия може да бъде включена обиколка на лунните забележителности с лунамобил до кратери като Пири, най-високият връх на Луната, или до площадката за кацане на Аполо 11.

Няма да бъде на ниска цена

Пътуването в Космоса би коствало доста по-скъпо от круиз до Карибите или първокласен курорт на Малдивите. Затова към този момент единствено свръхбогати хора биха могли да си го разрешат. Първият галактически турист  Денис Тито плати през 2011 г.  20 милиона $, с цел да попадне на борда на Международната галактическа станция. Колко ще би трябвало да заплати японският предприемач Маезава, към този момент не е известно. Но в случай че НАСА стартира да води туристи на Международната галактическа станция от идната година, те ще би трябвало да заплащат към 35 000 $ (около 31 000 евро) - дневно. Без разноските за долитането и заминаването. Според основния финансов шеф на НАСА Джеф Деуит това ще коства в допълнение към 50 милиона $. Ползването на Интернет също се плаща отделно, само че то би било напряко на ниска цена - 50 $ за един гигабайт.
 Луна iStock/Getty Images
Този, който не разполага с тези средства, няма потребност да се отчайва - и на Земята може да се реализира непосредственост до Луната. Световните музеи, като например Музеят на модерното изкуство в Ню Йорк или компютърният музей в Падерборн, оферират специфични изложения. В Нордлингер Рийс в Бавария пък преди към 15 милиона години е паднал метеорит и е основал голям кратер, който също може да се посети. Астронавтите от галактическата задача Аполо 14 са го употребявали като подготвителна площадка за пътуването си до Луната.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР