Тълкуване на конкретни текстове от Конституцията, свързани с имунитета на

...
Тълкуване на конкретни текстове от Конституцията, свързани с имунитета на
Коментари Харесай

Гешев пита КС какво точно е „държавна измяна“ и дали може да разследва президента

Тълкуване на съответни текстове от Конституцията, свързани с имунитета на президента, е изискал основният прокурор Иван Гешев, излиза наяве от публично искане до Конституционния съд, оповестено на уеб страницата на прокуратурата. Обвинител №1 се интересува от точната формулировка на „ държавна измяна “ и от метода, по който проверяващите би трябвало да действат, в случай че открият, че президентът може да е направил закононарушение.

Според член 103 от Конституцията президентът и вицепрезидентът не носят отговорност за дейностите, осъществени при осъществяване на своите функционалности, като се изключи държавна измяна и нарушаване на Конституцията. В тази връзка Гешев насочва 6 въпроса до Конституционен съд.
Президентът: Консултациите не са обществен линч на Гешев и Цацаров Има ли място за конституционни промени, които да сложат преграда пред паралелната власт, запита той
От прокуратурата питат дали записаната в главния закон „ държавна измяна “ се припокрива със записаното в Наказателния кодекс в раздел „ Измяна “, глава „ Престъпления срещу републиката “, както и каква е разликата сред „ държавна измяна “ и „ нарушаване на Конституцията “ и какви са условията по отношение на типа и мащаба на закононарушението.

В настояването се пита и дали е законосъобразно да се правят инспекции от държавните органи и да се образуват наказателни производства при положение, че има признаци за закононарушение, осъществено от президента или вицепрезидента и, надлежно, дали данни за съпричастност на някой от двамата са съображение за преустановяване или прекъсване на цялото следствие.

От настояването, което няма дата, не излиза наяве каква е повода да се желае от Конституционен съд пояснение на главния закон.

Искането към този момент е разпределено на състав от конституционни съдии, като Мариана Карагьозова е докладчик.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР