Талибанските власти в Афганистан забраниха на жените да пътуват на

...
Талибанските власти в Афганистан забраниха на жените да пътуват на
Коментари Харесай

Талибаните забраниха пътуванията на жени над 72 км

Талибанските управляващи в Афганистан не разрешиха на дамите да пътуват на дълги разстояние без компаньон родственик или непосредствен.

Новите разпореждания, издадени от Министерството за поощряване на добродетелта и попречване на порока, приканват още всички притежатели на транспортни средства да оферират пътешестване единствено на дами, носещи ислямски забрадки, предава БГНЕС.

„ На дами, пътуващи на повече от 45 благи (72 км), не би трябвало да се предлага пътешестване, в случай че не са съпроводени от непосредствен член на фамилията “, сподели представителят на министерството Садек Акиф Мухаджир пред Агенция Франс Прес в неделя. Той посочи, че това би трябвало да е непосредствен родственик от мъжки пол.

Наредбата публикувана в обществените медии, пристигна няколко седмици, откакто министерството изиска от афганистанските телевизионни канали да спрат излъчването на драми и сапунени опери с присъединяване на актриси. Министерството също по този начин упорства телевизионните журналистки да носят хиджаб при осъществяване на служебните си отговорности.

Мухаджир сподели още, че дамите, които употребяват превоз, също ще се нуждаят от хиджаб. Директивата на министерството също приканва хората да спрат да пускат музика в колите си.

Интерпретацията на талибаните за хиджаба, който може да варира от покриване на косата до воал или покриване на цялото тяло, е неразбираема и множеството афганистански дами към този момент носят забрадки.

След като пристигнаха на власт през август, талибаните постановиха разнообразни ограничавания върху дамите и девойките, макар обещанието за по-меко ръководство спрямо първото им ръководство през 90-те години.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР