Талибаните в северната афганистанска провинция Сари Пул убиха млад мъж с камъни

Талибаните в северната афганистанска провинция Сари Пул убиха млад мъж с камъни ...

Талибаните в Афганистан убиха публично мъж с камъни.Талибаните в северната афганистанска провинция Сари Пул убиха млад мъж с камъни по обвинение в прелюбодейство, предаде ДПА, цитирайки говорител на губернатора, пише novini.bg.

"Инцидентът се случи в неделя в Лагмани, район в покрайнините на провинциалната столица", съобщи говорителят. Според него талибански екстремисти са арестували 25-годишния Джамалудин, обвинявайки го в извънбрачни отношения. След това са провели публичен процес срещу него. Засега екстремистите не са коментирали.

Публичните процеси са все по-често явление в районите, контролирани от талибаните, които управляват или имат влияние върху 13 на сто от страната, по данни на САЩ и афганистанското правителство. Други източници посочват много по-голям процент.

Билял Седики, говорител на Независимата афганистанска комисия за човешките права, заяви, че извършеното е против законите на страната и законите за човешките права. Той добави, че повечето случаи на публични процеси, извършени от екстремистите, са били срещу жени. В провинция Бадахшан през август миналата година групировката публично уби мъж с камъни по обвинение в извънбрачни връзки.

Източник: petel.bg