Талибаните в Афганистан завзеха столицата Кабул. Стотици хиляди афганистанци от

...
Талибаните в Афганистан завзеха столицата Кабул. Стотици хиляди афганистанци от
Коментари Харесай

Настъплението на талибаните - коментар на Мохамед Халаф и Георги Милков

Талибаните в Афганистан завзеха столицата Кабул. Стотици хиляди афганистанци от западните провинции на страната премиха границата с Иран и потеглиха към Турция. Миграционният напън по турско-иранската граница докара до политическо напрежение в Анкара. Властите в Турция все по-трудно удържат мигрантския поток, който се насочва към Европа.

Темата беше коментирана в " Денят стартира " от публицистите Мохамед Халаф и Георги Милков.

" Талибаните не се усещат уязвими, в противен случай, те са мощни. Както се споделя и се знае държавното управление ръководи Афганистан денем, а през нощта талибаните. Има по-голям проект за изненадващото евакуиране на американците " - това съобщи журналистът Мохамед Халаф.

Халаф съобщи още, че американците желаят да дестабилизират целия район. " Те желаят да хвърлят Китай, Русия, Иран и другите страни като Афганистан, които стоят зад талибаните като финансиране и въоръжаване, в една обстановка, която е доста рискова и съставлява опасност за националната сигурност на тези страни ", счита той.

Журналистът Георги Милков изрази мнение, че могат да се посочат доста неточности в американската политика. " Това че започнаха договаряния с талибаните ги легитимира. Това което американците вършат не е без предумисъл, те не би трябвало да са толкоз глупави, с цел да не знаят какво ще се случи и че в действителност талибаните ще вземат цялата власт и няма да следват никакви съглашения. Този план наподобява на това да поставиш Иран и Русия в неприятно състояние. Талибаните сега са в територии, в които в никакъв случай не са били, превзеха всички провинции, Западът и Северът на Афганистан в никакъв случай не са били талибански територии, те са сега в ръцете на талибаните ", сподели Георги Милков.

" Сценарий, при който Турция да е дестабилизирана, нас не ни устройва, тя е нужният буфер, който ни избавя в тази обстановка. Европейски Съюз може да предоговори с Турция какво се случва в тази обстановка. Не би трябвало да си вършим илюзията, че този мигрантски напън може да ни пропусне ", счита още Милков. Допълни, че натискът ще се ускорява и ние би трябвало да сме наясно с следствията.

" Иран пусна два коридора към Турция, само че турците си взеха поука от това и започнаха строги ограничения за прекъсване на тези потоци. Ердоган няма да разреши това ", сподели още Халиф.

" Другият миг е дали тероризмът ще се върне. Ислямската страна има 5000 бойци на територията на Афганистан. Афганистан стои зад цялата война и дестабилизацията на Афганистан, зад неуспеха освен на Съединени американски щати, само че и на НАТО ", съобщи Халаф.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР