Талибаните са убили роднина на журналист от Дойче Веле. Те

...
Талибаните са убили роднина на журналист от Дойче Веле. Те
Коментари Харесай

Талибаните са убили роднина на журналист от Дойче Веле. Имат списъци за ликвидиране

Талибаните са умъртвили родственик на публицист от Дойче Веле. Те целеустремено претърсват къщи в Афганистан и търсят публицисти. Радикалните ислямисти имат описи с имена на хора, които би трябвало да бъдат премахнати.

Журналист от Дойче Веле е издирван от талибаните, с цел да бъде премахнат. По време на издирването му в Афганистан радикалните ислямисти са умъртвили член от фамилията му и са ранили тежко различен негов родственик. Бойците са претърсвали къща по къща, явно без да знаят, че търсеният от тях към този момент се намира в Германия. Други негови близки са съумели в последния миг да избягат и се укриват.

Генералният шеф на Дойче Веле Петер Лимбург осъди остро нападенията и прикани немското държавно управление към деяние. " Убийството на непосредствен родственик на наш редактор е невъобразимо трагично събитие, които демонстрира в каква голяма заплаха са сложени нашите сътрудници и техните фамилии в Афганистан. Очевидно талибаните търсят целеустремено в Кабул и в провинцията публицисти, а времето ни за деяние бързо изтича. "

Издирвани, отвлечени, убити

Това се удостоверява и от събитията от последните няколко дни. Талибаните са претърсили жилищата на минимум трима публицисти от Дойче Веле, а техни сътрудници от други медии са били отвлечени или убити. Нематулах Хемат от частната телевизия Ghargasht TV наподобява е бил похитен, а ръководителят на частното радио Paktia Ghag Radio Тофан Омар е бил погубен, по публични данни.

Двама въоръжени мъже, за които се допуска, че са бойци на талибаните, са простреляли на 2 август измежду бял ден на улицата в град Джалалабад преводача Амдадулах Хамдард, който е работил за немския вестник " Ди Цайт ". А преди месец в Кандахар беше погубен - евентуално също от талибаните - световноизвестният индийски фотограф и притежател на " Пулицър " Даниш Сидики.

В тази връзка Дойче веле, дружно с други медии и организации, приканиха в отворено писмо немското държавно управление да започва незабавна стратегия за издаване на визи за чиновници от Афганистан. Активни дейности от страна на федералното държавно управление изиска и Съюзът на публицистите. " Германия не може да гледа безучастно по какъв начин наши сътрудници биват преследвани или убивани ", съобщи неговият ръководител Франк Юберал.

Преди това представител на талибаните се опита да успокои интернационалната общественост, като съобщи на конференция, че талибаните са подготвени на амнистия, защото единствено по този метод можело да бъдат реализирани мир и непоклатимост. " Ще извиним на всеки, който е бил срещу нас ", увери представителят.

Черните описи на талибаните

Фактите обаче приказват друго: талибаните са почнали да изготвят черни описи на хора, които са заемали основни длъжности при предходната власт и са сътрудничели на американските военни и другите страни от НАТО. Това заяви организация " Ройтерс ", базирайки се на експертен отчет, направен от Норвежкия център за световни разбори RHIPTO особено за Организация на обединените нации.

" Талибаните ускоряват издирването на всички представители и поддръжници на падналия режим, а в случай че не съумеят да ги заловят, в цел се трансформират техните фамилии. Те ги арестуват и санкционират в сходство със личното си пояснение на шариата... На максимален риск са изложени хората, които са заемали основни длъжности в армията, полицията и проверяващите звена ", се споделя в известието. Много от хората, които сега се намират в региона на летището в Кабул и се пробват под паника да изоставен страната, попадат във въпросните черни описи.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР