Талибаните са наредили на авиокомпаниите в Афганистан да отказват да

...
Талибаните са наредили на авиокомпаниите в Афганистан да отказват да
Коментари Харесай

Афганистан забрани на жените да пътуват със самолет без придружител

Талибаните са наредили на самолетните компании в Афганистан да отхвърлят да качват на борда дами, в случай че не са съпроводени по време на пътуването от родственик от мъжки пол, заяви Агенция Франс Прес.

Двама чиновници от Ariana Afghan Airlines и Kam Air са декларирали пред Агенция Франс Прес, че са получили заповед от талибаните да не издават повече билети на дами, които не са съпроводени от родственик от мъжки пол за пътуването си.

Решението е било взето след среща в средата на седмицата сред представители на талибаните, тези две самолетни компании и имиграционните управляващи на летището в Кабул. Писмо, изпратено от върховен чиновник на Ariana Afghan Airlines до личния състав на самолетната компания, копие от което Агенция Франс Прес е получила, удостоверява тези нови указания, които важат за всички полети, предава БГНЕС. 

„ Нито една жена няма право да лети с вътрешни или интернационалните полети без родственик от мъжки пол “, се споделя в нареждането.

Две туристически организации, с които се свърза Агенция Франс Прес, също потвърдиха, че са спрели да издават билети на дами, които желаят да пътуват сами.

В края на декември талибаните фундаменталисти към този момент не разрешиха на афганистанските дами да пътуват на повече от 72 километра в страната, в случай че не са съпроводени от непосредствен член на фамилията. 

Това ново ограничаване, наложено на афганистанските дами, идва няколко дни след решението на талибаните да затворят междинните учебни заведения за девойки, директно след повторното им отваряне.

В неделя министерството за поощряване на добродетелта и попречване на порока също разпореди разделянето на дамите и мъжете в публичните паркове в Кабул, като откри дни за визити за всеки пол. Сряда, четвъртък, петък и събота към този момент са непокътнати за мъже, а неделя, понеделник и вторник за дами, разясняват от министерството.

Откакто пристигнаха на власт преди седем месеца, талибаните не престават да постановат ограничавания по отношение на дамите като те са изключени от доста публични места, следени са по какъв начин да се обличат и им е неразрешено да пътуват сами отвън града си, а отсега нататък и да летят. Талибаните също по този начин арестуваха и задържаха активистки, някои за няколко седмици, които се застъпиха за правата на дамите. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР