Талибаните разпространиха забраната за работа на жени в неправителствени организации

...
Талибаните разпространиха забраната за работа на жени в неправителствени организации
Коментари Харесай

ООН: По заповед на талибаните афганистанските жени не могат да работят

Талибаните разпространиха възбраната за работа на дами в неправителствени организации към задачата на Организацията на обединените народи в цялата страна, заяви представител на Организация на обединените нации във вторник, като назова тази заповед " неприемлива ".

По-рано денем Мисията на Организация на обединените нации за подпомагане в Афганистан (UNAMA) заяви, че служителките на Организация на обединените нации не са могли да работят в източната провинция Нангархар.

" UNAMA получи информация за заповед на фактическите управляващи, с която се не разрешава работата на дамите от националния личен състав на Организация на обединените нации ", съобщи пред кореспонденти представителят на генералния секретар Стефан Дюжарик, като добави, че Организация на обединените нации е научила " от разнообразни източници, че това се отнася за цялата страна ".

Досега Организация на обединените нации беше освободена от заповедта на талибаните от декември за всички задгранични и локални неправителствени организации да спрат работата на женския личен състав в цялата страна, наранена от рецесията.

Дюжарик съобщи, че към момента не е получена писмена заповед, само че че Организация на обединените нации ще организира срещи с талибаните в сряда в Кабул, с цел да " потърси някаква изясненост ".

За ръководителя на Организация на обединените нации Антонио Гутериш Дюжарик сподели, че " всяка сходна възбрана би била неприемлива и, почтено казано, немислима ".

" Това е последната тревожна наклонност, която подкопава способността на организациите за помощ да доближават до най-нуждаещите се ", добави той.

След възбраната, оповестена предходната година, няколко неправителствени организации преустановиха напълно активността си в символ на митинг, което в допълнение утежни ситуацията на 38-те милиона жители на Афганистан, половината от които по данни на филантропичните организации са изправени пред апетит .
 Талибани в личен сос
Талибани в личен сос

След като съумяха да победят най-сериозния си зложелател - американците, в този момент талибаните се сблъскват с друго предизвикателство: да противостоят на ползите на своите

След няколкодневни полемики беше реализирано единодушие, че дамите, работещи в бранша на здравната помощ, ще бъдат освободени от указа, а чиновниците на Организация на обединените нации, в това число тези в бранша на помощта, в никакъв случай не са били обект на възбраната.

Миналия месец обаче ръководителят на UNAMA Роза Отунбаева съобщи пред Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, че се притеснява, че талибанското държавно управление може да разпростре възбраната, наложена на дамите, работещи в неправителствени организации, и върху дамите от личния състав на Организация на обединените нации.

По-рано във вторник организацията изрази " сериозна угриженост, че дамите от националния личен състав на Организация на обединените нации са били възпрепятствани да се явят на работа в провинция Нангархар " в известие в " Туитър ".

Откакто се върна на власт през август 2021 година след изтеглянето на войските на Съединени американски щати и НАТО, държавното управление на талибаните наложи сурово пояснение на исляма.
 Талибани гръмнаха бременна полицайка
Талибани гръмнаха бременна полицайка

Говорителят на талибаните отхвърля и показва, че от придвижването му са почнали да проверяват случая

Властите не разрешиха на девойките в тийнейджърска възраст да учат в приблизително учебно заведение, дамите бяха изтласкани от доста държавни работни места, не им беше разрешено да пътуват без родственик мъж и им беше подредено да се покриват отвън дома, в идеалния случай с бурка.

Освен това на дамите е неразрешено да посещават университети и да влизат в паркове и градини .

Специалният докладчик на Организация на обединените нации за правата на индивида в Афганистан Ричард Бенет съобщи в неотдавнашна тирада в Женева, че политиката на талибанските управляващи " може да се равнява на закононарушение, обвързвано с гонене по сексуален симптом ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР