Талибаните превзеха Кандахар, вторият по големина град в Афганистан, предадоха

...
Талибаните превзеха Кандахар, вторият по големина град в Афганистан, предадоха
Коментари Харесай

Талибаните превзеха Кандрахар

Талибаните превзеха Кандахар, вторият по величина град в Афганистан, предадоха новинарските организации. Кандрахар е и мястото, където ислямистката формация се появи за първи път през 90-те години на предишния век, напомня в. ``Гаридън``.

Съединени американски щати и други странни започнаха да поставят основите за незабавната евакуация на посолствата си в Афганистан, защото столицата Кабул е застрашена от ускоряващата се акция на талибаните.

Някои страни към този момент са почнали да изтеглят личния състав от посолствата, а Съединени американски щати и Турция договарят за проект за сигурност на летището в столицата Кабул, който би бил от значително значение при положение на евакуация.

Американските жители бяха предизвестени да изоставен страната неотложно. Германия също сподели на своите жители да изоставен Афганистан.

Междувременно Германия заплаши, че ще прекрати финансовата поддръжка за Афганистан, в случай че талибаните придобият цялостна власт над страната и приложат законите на шериата, съобщи външният министър Хайко Маас пред телевизия ZD, съобщи Politico.

``Ние предоставяме 430 млн. евро на Афганистан всяка година, само че няма да дадем и стотинка, в случай че талибаните завладяват страната и вкарат шериата``, сподели той.

Въпреки съпротивата от афганистанските държавни сили, бунтовниците набират скорост. Те завзеха основни точки в цялата страна, в това число югоизточния град Газни в четвъртък, десетата провинциална столица за тази седмица. Според американските управляващи талибаните може да съумеят да завладяват столицата Кабул в границите на 90 дни.

Междувременно няколко страни от Европейски Съюз са загрижени за вероятно увеличение на броя на търсещите леговище в Европа заради влошаващата се обстановка в Афганистан.

Германия, Австрия, Белгия, Нидерландия, Гърция и Дания се пробваха да окажат напън върху Европейската комисия да позволи депортирането на афганистански имигранти, макар огромните разтърсвания в страната, само че по-късно някои обърнаха позицията си. Държавният секретар на Холандия Аннеке Брукерс-Кнол  ще спре депортациите и ще даде нови шансове на афганистанците да изискат леговище. Германското вътрешно министерство също наложи възбрана за депортации в Афганистан.

На въпрос дали Комисията счита, че Афганистан е безвредна страна, в която да се върнат лица, търсещи леговище, представител на Европейски Съюз отговори, че това зависи от страните членки.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР