Талибаните обявиха край на войнатаТръмп поиска оставката на БайдънХаос и

...
Талибаните обявиха край на войнатаТръмп поиска оставката на БайдънХаос и
Коментари Харесай

Хаос и убити на летището в Кабул

Талибаните оповестиха завършек на войната
Тръмп изиска оставката на Байдън

Хаос и суматоха превзеха Афганистан, откакто в неделя талибаните превзеха и Кабул и по този начин откриха надзор над цялата страна. Това стана 20 години, откакто бяха прогонени от властта от интернационалната интервенция, предвождана от Вашингтон, след атентатите от 11 септември 2001 година в Съединени американски щати (виж графиката).

“Войната в Афганистан приключи”, разгласи представителят на талибаните Мохамад Наим. И добави: “Готови сме да водим разговор с всички афганистански фигури и да им подсигуряваме нужната защита”. Същевременно Наим изрази изненада от бягството на президента Ашраф Гани. Той напусна Афганистан в събота, като местонахождението му сега не е известно. Твърди се, че е в Оман. А Таджикистан и Казахстан отхвърлиха той да е на тяхна територия, каквито известия се появиха. Самият Гани изясни във фейсбук, че е напуснал страната си, с цел да избегне клане.

Улиците на Кабул и държавните здания осъмнаха пусти. Затова пък летището на столицата, което е под защитата на американски военни, бе претъпкано със стотици цивилни, опитващи се под паника да избягат от Афганистан. Според очевидци минимум петима са убити на аерогарата, само че не е ясно по какъв начин са починали. Твърди се, че US бойците са разкрили предупредителна пукотевица. Възможно е жертвите да са били стъпкани от тълпата.

“Постигнахме това, към което се стремяхме - свободата на нашата страна и независимостта на народа ни”, сподели още Наим. Той акцентира, че в този момент талибаните виждат плодовете на своите старания и саможертви през последните 20 година, в които водиха война против интернационалните сили. “Не мислим, е задграничните сили ще повторят още веднъж своя провалил се опит в Афганистан”, счита Наим.

Междувременно предходният US президент Доналд Тръмп прикани наследника си на поста Джо Байдън да подаде оставка след успеха на талибаните в Афганистан. До нея се стигна след изтеглянето на американските сили от страната, което обаче бе стартирано по време на мандата на Тръмп.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР